24 noiembrie 1989: În ciuda evenimentelor din ţările vecine, Nicolae Ceauşescu este reales, cu unanimitate de voturi, în funcţia de secretar general al PCR, după o campanie propagandistică agresivă de 5 luni în care numele apărea pe sute de mii de bannere, panouri stradale, cărţi reviste şi poeme. În condiţiile în care România îşi plătise complet datoriile externe din luna aprilie 1989, dar condiţiile de viaţă deveniseră tot mai grele, regimul personal al lui Nicolae Ceuşescu părea să nu aibă nicio fisură.
În primăvara anului 1989, regimul comunist din Polonia renunţa la putere şi organiza primele alegeri libere, în Republica Democrată Germană, Erich Honecker demisionase de la conducerea partidului şi a statului din 18 octombrie, în urma câtorva săptămâni de proteste violente. Liderii comunişti din Ungaria plecaseră încă din vara anului 89 pe calea democratizării, stabilind în toamnă organizarea programată pentru martie 1990 a primelor elegeri libere, care vor fi câştigate de forţele de centru-dreapta. Bulgaria apucase de asemenea pe calea reformei din data de 10 noiembrie 89, odată cu demisia lui Todor Jivkov, după 18 ani la cârma statului.
Pe 24 noiembrie, în Cehoslovacia, în urma a 8 zile de proteste violente pe străzile Pragăi, întreaga conducere a partidului comunist în frunte cu secretarul general, Milos Jakes, demisionează.
Pe 24 noiembrie, după ce şi Cehoslovacia scăpase de comunism, Nicolae Ceauşescu, în vârstă de 71 de ani şi după 24 de ani în fruntea statului şi a partidului comunist, era confirmat la al XIV-lea Congres al PCR, pentru un nou termen de cinci ani, în funcţia de secretar general al partidului. Vestea este primită cu dezamăgire şi exasperare de către români care sperau la nişte jocuri de culise ale comuniştilor din eşalonul doi pentru „detronarea“ acestuia. Nimic suspect nu s-a petrecut, Ceauşescu a afost ales în unanimitate şi şi-a început un nou mandat în fruntea partidului, fiind automat confirmat şi în funcţia sa de şef de stat. Avea să fie cel mai scurt mandat din istoria comunistă a României. Ca o noutate, la acest congres Ceauşescu denunţă Pactul Ribbentrop- Molotov şi cere anularea consecinţelor acestuia, ceea ce ar fi însemnat restituirea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a ţinutului Herţa, României.
În mai puţin de o lună, Ceauşescu avea să fie alungat de la putere, prins şi judecat sumar, timp de 45 de minute, de o „parodie“ de tribunal militar şi executat fără drept de recurs.