Deşi majoritatea populaţiei cunoaşte procesul de fotosinteză, se pare că atunci când este deschis subiectul plantelor în dormitor pe timp de noapte apar o serie de opinii diferite.

Toate plantele şi animalele de pe pământ sunt angajate într-un proces numit respiraţie, care ajută la producerea de energie utilizabilă. Unul dintre factorii secundari ai respiraţiei este dioxidul de carbon. Cu alte cuvinte, respiraţia este opusul fotosintezei.


Respiraţia nu depinde de lumină, funcţionează 24 de ore pe zi, astfel încât plantele şi animalele au suficientă energie pentru a îndeplini funcţiile de bază care le menţine în viaţă. Cu toate acestea, la plante, procesul de fotosinteză face ca acea cantitate de oxigen pe care îl consumă pentru respiraţie să fie neglijabilă.

Pe timpul nopţii, atunci când fotosinteză nu poate avea loc, plantele continuă să consume oxigen, fără a elibera altul în cameră. Asta ar însemna că plantele concurează cu oamenii pentru oxigen. Unele studii arată însă că nu este chiar aşa, iar cantitatea de oxigen consumată de plante într-un dormitor pe timp de noapte este banală.