Preşedintele unui stat sud-american vrea să renunţe la calendarul Gregorian, la care se raportează aproape toată planeta.

Soluţia lui Evo Morales, preşedintele Boliviei, este înlocuirea calendarului Gregorian cu cel folosit de populaţia indigenă a ţării, scrie BBC.

”Revenirea la calendarul strămoşesc este o parte a refacerii identităţii noastre”, a spus Morales, în timpul sărbătoririlor Anului Nou de către grupul indigen Aymara, din care şi face parte.

Nu este pentru prima oară când conducerea Boliviei vrea să schimbe felul în care este măsurat timpul. În urmă cu doi ani, ceasul de pe faţada Congresului din capitala La Paz a fost modificat, astfel încât sensul său a fost contrar acelor de ceasornic.

”Calendarul indigen, cu 13 luni de câte 28 de zile, este mult mai ”curat” decât cel Gregorian, în care lungimea lunilor diferă.

Pe 21 iunie, Solstiţiul de Iarnă al emisferei sudice, este considerată ”ziua zero” de calendarul indigen şi marchează începutul unui nou an.

Marţi, mulţi bolivieni au sărbătorit intrarea în anul 5.524. Preşedintele Morales a declarat ziua de 21 iunie sărbătoare naţională în 2010.

SURSA: greatnews.ro