Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel au câştigat miercuri premiul Nobel pentru Chimie pentru că au pregătit bazele modelelor computerizate folosite pentru înţelegerea şi predicţia proceselor chimice, conform Associated Press şi AFP.
Academia Regală de Ştiinţe din Suedia a argumentat această alegere prin faptul că studiile din anii '70 ale acestor oameni de ştiinţă au contribuit decisiv la dezvoltarea de programe care au dezvăluit procese chimice aşa cum ar fi purificarea gazelor de evacuare din procese industriale sau procesul de fotosinteză produs în frunzele verzi.
Acest tip de cunoştinţe permite optimizarea catalizatorilor industriali dar şi pentru autovehicule, îmbunătăţirea medicamentelor de sinteză dar şi a celulelor solare, conform Academiei.
Martin Karplus, cetăţean american şi austriac, este afiliat atât la Universitatea din Strasbourg, Franţa, cât şi la Harvard. Michael Levitt are triplă cetăţenie americano-britanico-israeliană şi este profesor la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Stanford. Arieh Warshel este cetăţean americano-israelian şi lucrează în cadrul Universităţii Southern California din Los Angeles.
Arieh Warshel a declarat prin telefon că se simte "extraordinar de fericit" să fie trezit în miez de noapte la Los Angeles pentru a i se aduce la cunoştinţă că este laureat al premiului Nobel. El a adăugat că abia aşteaptă să călătorească la Stockholm, în luna decembrie, pentru a intra în posesia trofeului.

Atunci când cercetătorii doreau să simuleze procese chimice complexe pe calculator, ei trebuiau să aleagă între variante software bazate pe fizica newtoniană sau pe fizica cuantică. Conform Academiei, cei trei oameni de ştiinţă au dezvoltat modele computerizate care "deschid o poartă între aceste două lumi".

Marele avantaj al metodei lor este că poate fi folosită pentru a studia orice tip de reacţie sau proces chimic.

În primele două zile ale acestei săptămâni au fost anunţate premiile Nobel pentru Medicină şi Fizică. Trei americani au câştigat premiul Nobel pentru Medicină cu descoperiri despre modul în care se face transferul de substanţe la nivel celular. Nobelul pentru Fizică a fost atribuit părinţilor "particulei lui Dumnezeu", bosonul Higgs, pentru descoperirea teoretică a necesităţii existenţei unei particule subatomice care să confere masă tuturor celorlalte particule.

În zilele următoare vor fi anunţate premiile pentru literatură, pace şi economie. Fiecare dintre premii este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,2 milioane de dolari.

Înfiinţate de industriaşul şi inventatorul suedez Alfred Nobel, Premiile Nobel au fost înmânate de comitete speciale din Stockholm şi Oslo începând cu anul 1901. Laureaţii vor intra în posesia premiilor la data de 10 decembrie, dată în care este comemorată moartea lui Alfred Nobel, survenită în 1896.