Deputaţii francezi au votat joi legea care le interzice designerilor vestimentari să aleagă pentru defilarea pe podium manechine prea slabe, scrie AFP. Textul prevede că modelele îşi vor putea desfăşura activitatea în domeniu doar în baza unui certificat medical care să ateste că "starea de sănătate a manechinului, evaluată mai ales relativ la indicele de masă corporală (IMC) este optimă". Aceasta înseamnă că fetele ar trebui să cântărească cel puţin 55 de kilograme.

Politicienii francezi au fost de acord şi cu un articol care stipulează că imaginile editate în Photoshop "pentru a ajuta sau subţia silueta" trebuie să fie însoţite de menţiunea "fotografie retuşată". Amenda care poate fi aplicată publicaţiilor ce nu vor respecta acesta reglementări este de 37.500 de euro sau 30% din valoarea contractului respectiv de publicitate.

Varianta anterioară a acestui proiect de lege prevedea şi pedepse de până la un an de închisoare pentru încurajarea unei siluete extrem de subţiri, dar acestă menţiune a fost eliminată. Alte ţări care au deja reglementări în privinţa aspectului fizic al manechinelor sunt Italia, Israel şi Spania.

Între 30.000 şi 40.000 de persoane din Franţa, adolescente în proporţie de 90%, suferă de anorexie mentală, adică o patologie psihiatrică ce prezintă cele mai ridicate rate de mortalitate, menţionează AFP.