Un asteroid masiv, ce a primit numele de catalog 2015 TB145, va trece foarte aproape de Pământ chiar de Halloween, conform unui comunicat al NASA care nu ştia nimic despre acest bolovan cosmic până acum zece zile, când a fost descoperit de observatorul Pan-STARRS din Hawaii, transmite SPACE.com.

Astronomii au calculat că asteroidul va trece la aproximativ 500.000 kilometri de Pământ, adică de aproximativ 1,3 ori distanţa de la Pământ la Lună, la 31 octombrie, la doar trei săptămâni după descoperirea sa de către NASA, care dă asigurări că nu există niciun fel de pericol de coliziune.

Această trecere pe lângă Terra a asteroidului 2015 TB145, supranumit şi „Spooky” pentru că se va afla în vecinătatea planetei noastre tocmai de Halloween, este ultima a unui corp cosmic de aceste dimensiuni până în 2027. Diametrul lui „Spooky” este estimat între 290 şi 650 de metri.

Cercetătorii NASA de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California, se pregătesc să-l urmărească pe „Spooky” prin intermediul radiotelescoapelor de la Goldstone Deep Space Communications Complex din California, dar şi prin Green Bank Telescope din West Virginia, şi, posibil, de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.

„Această trecere a asteroidului prin vecinătatea noastră reprezintă o oportunitate extraordinară de a-i studia proprietăţile fizice”, conform NASA. Asteroidul se va deplasa cu viteza de 125.500 km/h şi „se anunţă una dintre cele mai bune ţinte radar ale anului”.

Dacă ar fi fost pe o traiectorie incidentă cu Pământul un asteroid de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul „fenomen Tunguska”, care a culcat la pământ aproximativ 2.070 km pătraţi de pădure în Siberia, în 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri în diametru — adică doar 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.

În apropierea relativă a Pământului există numeroşi astfel de bolovani care rătăcesc prin spaţiu care nu au fost încă detectaţi. Estimările oficiale vorbesc despre aproximativ 1 milion de asteroizi cu diametrul de cel puţin 30 de metri, iar conform NASA, mai puţin de 1% dintre aceştia au fost descoperiţi.

Există însă şi veşti bune: modelele computerizate folosite de astronomi sugerează că aproximativ 95% dintre asteroizii foarte mari (cel puţin 1 kilometru în diametru), cu potenţialul de a pune capăt civilizaţiei terestre, au fost deja descoperiţi şi niciunul dintre ei nu se află pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastră.