Studiile arată că, în luna februarie, oamenii din emisfera nordică dorm cel mai prost. În plus, în această noapte, 4 spre 5 februarie, va fi şi lună plină.

Cei care se ocupă de astfel de lucruri spun că sunt şanse mari ca, în această noapte, mulţi oameni să nu se simtă confortabil.

Site-ul Sleepio a realizat în luna ianuarie un sondaj pe 21.000 de persoane în privinţa calităţii somnului în funcţie de luna anului. Fiecare răspuns a fost analizat şi a rezultat că februarie este luna în care apar cele mai multe tulburări ale somnului. Pe parcursul acestei luni, o persoană ar adormi în medie în 56 de minute, faţă de 48 de minute în martie. Diferenţa de opt minute este considerată importantă de cercetători, ajungându-se la o sumă mare de minute la sfârşitul lunii.

Cercetătorii s-au întrebat care ar fi explicaţia acestui fenomen. Cum februarie este în multe locuri luna cea mai întunecată şi mai rece a anului, oamenii au tendinţa să supraîncălzească încăperile, iar o persoană încălzită adoarme mai greu. Şi lipsa luminozităţii exterioare ar afecta ceasul intern.

Dificultatea de a adormi ar afecta mai mult femeile decât bărbaţii, potrivit sondajului menţionat.

Agerpres