20 de elicoptere de tip Puma, modernizate în România, vor fi folosite în misiunile Forţelor Aeriene Regale Britanice. Construite în anii '70, aparatele de zbor au fost aduse în secolul XXI din punct de vedere al dotărilor, la fabrica de la Ghimbav. Modernizarea a durat doi ani, iar nota de plată, achitată de Ministerul Apărării din Marea Britanie, se apropie de 20 de milioane de euro.

Cele 20 de elicoptere de tip Puma modernizate la Ghimbav vor folosi de acum înainte de Armata Britanică în misiunile pe care le va avea. Transformările prin care au trecut sunt radicale. Le-au fost înlocuite motoarele, sistemele de navigare şi pilotul automat cu unele performante şi, spun inginerii, mult mai viabile.

Motoare cu 35% la sută mai puternice şi consum de carburant cu un sfert mai mic. Elicopterele au acum şi carlingi de tip "glass cockpit", care încorporează aparatură de ultimă generaţie. Oficialii britanici prezenţi la predarea elicopterelor s-au declarat încântaţi de colaborarea cu fabrica din România.

„La început, decizia de a colabora cu Eurocopter a avut mulţi detractori în Regatul Unit. Din fericire, le-am dovedit tuturor că s-au înşelat”, a spus Collin James, reprezentant Airbus Helicopters UK.

Sunt foarte fericit şi mulţumit de munca depusă aici, în România. Este o schimbare fantastică faţă de vechile elicoptere”, a spus Owen Barnes, reprezentantul Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Deţinută de gigantul Airbus Helicopters, compania Eurocopter are în Europa o cifră de afaceri de 38 de milioane de euro. 180 de angajaţi lucrează în fabrica din România, la care IAR Ghimbav are o participaţie de 49%.

Înfiinţată în 2002, Eurocopter Ghimbav a recondiţionat până acum 100 de elicoptere şi are contracte încheiate şi pentru 2015. Există planuri ca pe viitor aici să fie asamblate şi elicoptere de tip Super Puma.