Plasticul pare să  invadeze fiecare aspect al vieţii noastre, iar bucătăria nu este o excepţie! De la gătit la depozitarea produselor alimentare acasă sau pentru a le transporta pe drum, de la ambalarea apei pe care o bem zilnic şi a altor băuturi la suzetele pentru bebeluşi şi la jucăriile pentru copii, plasticul este peste tot în jurul nostru! Ştim bine ca plasticul este nociv pentru planeta, însă ceea ce nu conştientizam este că ne afectează direct şi pe noi.

Poluarea cu plastic este o problemă serioasă de mediu, dezbătuta în toată lumea. Însă despre impactul ustensilelor de gătit şi a recipientelor din plastic asupra noastră nu discuta nimeni. Cu toate acestea, plasticul este extrem de toxic şi toate aceste substanţe chimice sunt transferate alimentelor, deci impacteaza negativ organismul nostru.


Cum putem scoate plasticul din bucătărie


Din fericire, exista o mulţime de moduri simple de a elimina plasticul din gătit. În plus, atunci când scăpăm de obiectele de plastic pe care le avem deja, haideţi să găsim o soluţie pentru a le refolosi în altă parte, în loc de a le trimite la groapa de gunoi. Aşadar, sunteţi gata să renunţaţi la plasticul din bucătărie?

Iată câteva sfaturi utile:


Păstraţi alimentele în vase de sticlă sau în vase de metal.
Fără pungi de plastic! Când ambalaţi mâncarea pentru prânz, alegeţi vase de sticlă reutilizabile sau vase de metal în loc de pungi de plastic sau recipiente din plastic. Alegeţi tacâmuri reutilizabile. Nu aveţi nevoie de furculiţe şi linguri de plastic în cutia de depozitare a alimentelor pentru masa de prânz! Folosiţi tacâmurile din metal din propria bucătărie sau tacâmuri din lemn reutilizabile. Renunţaţi la ustensilele pentru gătit din plastic, cum ar fi linguri şi spatule şi înlocuiţi-le cu unele din metal.


Renunţaţi la alimentele procesate şi ambalate în pungi de plastic.
Alimentele procesate aproape întotdeauna înseamnă ambalaj de unică folosinţă din plastic, aşa că alegeţi alimentele integrale ori de câte ori puteţi. Nu cumpăraţi fructe şi legume în folie de plastic sau în pungi de plastic. Uitaţi de apa îmbuteliată. Apa îmbuteliată este costisitoare, iar sticlele de plastic nu sunt deloc sănătoase. Alegeţi apa de la robinet filtrată într-un pahar de sticlă sau de metal.


Veniţi cu sacoşa voastră la magazinul alimentar.
Probabil că aveţi în casa sacose refolosibile pentru cumpărături din alte materiale decât plastic. Când cumpăraţi alimente folosiţi sacose reutilizabile din hârtie sau pânză.
 

Cumpăraţi detergent pentru maşina de spălat în cutie de carton.
De multe ori, detergentul pentru maşina de spălat este ambalat într-un recipient de plastic. Optaţi pentru ambalajul de carton.

Ştim că, având în vedere vremurile pe care le trăim, este cam greu să scăpăm de plasticul din viaţa noastră, dar putem măcar încerca, nu? Dacă totuşi alegeţi să depozitaţi în recipiente de plastic anumite alimente, încercaţi să le depozitaţi pentru o perioadă cât mai scurtă de timp şi în recipiente care nu sunt degradate
 

(cc)