În fiecare an, în prima zi a lunii august, în Varşovia se întâmplă un eveniment memorabil cu o încărcătură emoţională deosebită. La un semnal sonor care străbate întreaga capitală a Poloniei, oamenii şi maşinile se opresc în loc timp de un minut pentru a comemora pierderile omeneşti suferite în timpul mişcării de 63 de zile pentru libertate, în cursul căreia au fost ucişi peste 200.000 de polonezi.
Tabloul care se desfăşoară în faţa ochilor este asemeni unei fotografii care surprinde aspecte din viaţa cotidiană. Pe străzi, în instituţii, în mijloacele de transport, totul devine o natură statică bine definită. Locuitorii de astăzi ai Varşoviei îşi exprimă respectul, regretele dar şi admiraţia pentru tributul uman adus de cei care s-au jertfit apărând libertatea, independenţa şi interesele Poloniei.
Operaţiunea s-a numit „Revolta din Varşovia” şi a început pe 1 august 1944. Pe parcursul a 63 zile, s-au dus unele dintre cele mai aprige şi eroice lupte din cel de-al Doilea Război Mondial. Din păcate însă, din cauza unor grave erori militare şi politice petrecute la nivel mondial, Varşovia, care ar fi putut să fie prima capitală europeană eliberată de sub ocupaţia germană, a fost distrusă în proporţie de 85%.
Anul acesta s-au împlinit 70 de ani de la nefericitele evenimente. În cadrul manifestărilor organizate cu această ocazie, Preşedintele Bronislaw Komorowski a menţionat în discursul său: „Libertatea nu este ceva ce poate fi cumpărat de la magazin… Uneori, trebuie să plăteşti pentru libertate, nu doar să te bucuri de ea.”
SURSA: livebiz.ro