Un ceas considerat drept capodoperă a ceasornicarilor elveţieni, evaluat la 12 milioane de euro, va fi pus în vânzare la 14 noiembrie, la Geneva, de renumita casă de licitaţii Sotheby's, transmit AFP şi revista Forbes, în ediţia sa electronică.

Supranumit "Henry Graves Supercomplication", acest ceas de buzunar este din aur şi are 24 de funcţii, printre care un calendar perpetuu, indicatoare pentru fazele lunii, ale timpului sideral şi inclusiv pentru răsăritul şi apusul soarelui la New York. Produs de firma Patek Philip în 1933, acesta este cel mai complex ceas realizat vreodată manual, fără ajutorul unui computer.

Bancherul american Henry Graves a cerut companiei Patek Philip, în 1925, să îi realizeze cel mai complicat ceas creat vreodată de om, iar elaborarea sa a necesitat trei ani de cercetări şi cinci ani pentru confecţionare.

Ceasul a mai fost vândut la licitaţie, în decembrie 1999, la New York. Evaluat iniţial la 3-5 milioane de dolari, a fost vândut atunci cu 11 milioane de dolari, devenind cel mai scump ceas din lume, record neegalat până în prezent.

Punerea sa în vânzare la 14 noiembrie, la Geneva, are loc în contextul în care firma Patek Philippe aniversează 175 de ani de la fondarea sa.