Cornul şi laptele vor ajunge iar la copii, chiar dacă mulţi dintre ei învaţă de acasă.

A fost schimbată legislaţia, iar părinţii vor putea să ridice aceste produse de la şcoală. Dacă le refuză, vor fi donate către spitale sau centre sociale. Sunt însă judeţe în care acest program nu poate să înceapă în lipsa unor contracte cu furnizorii.

De la grădiniţă până în clasa a opta, sunt în jur de două milioane de copii şi adolescenţi. Cum pentru mulţi însă şcoala încă se derulează în mediul online, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care produsele din programul „Laptele şi cornul” să poată să ajungă şi la ei.

Stelian Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei: „Putem înlocui produsele lactate şi cele de panificaţie cu altele, care să poată avea un termen de valabilitate mai mare.”

Astfel, în loc de corn, copiii pot primi biscuiţi şi lapte UHT, care are un termen de valabilitate de şase luni. Produsele se pot ridica de la şcoală, de către părinţi sau de reprezentanţii legali.De exemplu, la o şcoală din centrul Capitalei, în jur de jumătate dintre elevi, adică 300, învaţă de acasă.

Şcoala are spaţii de depozitare suficiente, dar profesorii nu cred că părinţii se vor înghesui să ridice alimentele. Programul „Laptele şi cornul” a fost suspendat în martie, odată cu decretarea stării de urgenţă.Programul se bucură sau nu de succes în funcţie de zonă. Pentru copiii de la ţară sau din mediile defavorizate, laptele şi cornul reprezintă, de multe ori, singura masă zilnică.

Pe de altă parte, sunt judeţe care nu mai au contracte în derulare, ceea ce înseamnă că trebuie organizate noi licitaţii, un proces care poate dura. Banii pentru acest program vin prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar autorităţile locale se ocupă de achiziţii şi de distribuţie.În 2020, României i-au fost alocate pentru acest program 17 milioane de euro.

La începutul pandemiei, din cauza suspendării cursurilor, producătorii au rămas cu porţiile pe stoc, iar şcolile cu laptele şi cornurile în depozite. Acum, hotărârea de guvern stabileşte şi ce se va întâmpla cu produsele care nu vor fi ridicate de părinţi sau care rămân în cazul suspendării cursurilor: vor putea fi donate către spitale, organizaţii umanitare sau centre de asistenţă socială.