Oficialii Petrom spun că au reuşit să stopeze declinul natural al producţiei de petrol şi gaze din ţară după ce au modernizat parcul de sonde şi au săpat altele noi, potrivit economica.net.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România şi singurul producător de ţiţei şi gaze din ţară, au fost forate 1.500 de noi sonde din 2005 până acum şi a modernizat 60% din tot parcul de sonde operate, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Explorare şi Producţie, în cadrul unei conferintei internationale National Oil Companies Congress, ce a avut loc zilele trecute la Londra.

„România este un caz aparte în industria de petrol şi gaze. A fost, acum 100 de ani, unul dintre cei mai mari producători de gaze din lume, însă acum se luptă cu zacaminte foarte bătrâne, foarte costisitor de exploatat. Am investit foarte mult pentru a stabiliza producţia şi pentru a debloca rezerve suplimentare de ţiţei şi gaze, iar rezultatele încep sa se vadă“, a spus Selischi.

Potrivit datelor avansate de companie, Petrom a investit 10 miliarde de euro în ultimii nouă ani, cea mai mare parte în segmentul de explorare şi producţie.

Anul trecut, Petrom a reuşit, în premieră să stopeze declinul natural al producţiei de petrol şi gaze din România şi chiar să raporteze o uşoară creştere a cantităţilor extrase, dar, cu toate acestea, producţia curentă a companiei mai reprezintă doar o treime din vârful atins în 1976.

Producţia medie în România a fost, în 2013, de 171.400 bep/zi (barili echivalent petrol/zi), în creştere faţă de nivelul de 170.500 bep/zi. În acest an se împlinesc 10 ani de la momentul privatizării Petrom cu grupul austriac OMV, perioadă în care, potrivit contractului, redevenţele datorate statului român nu au putut fi modificate. Discuţiile pe marginea creşterii redevenţelor între oficialii companiei petroliere şi cei ai statului au început deja. Cei de la Petrom au tot spus că, înainte ca autorităţile să ia o decizie referitoare la creşterea fiscalităţii la care va fi supusă producţia de petrol şi gaze din România, oficialii trebuie să cunoască specificul producţiei de la noi.

„Majoritatea zăcămintelor pe care le operează OMV Petrom sunt zăcăminte mature, exploatate de peste 40 de ani, care şi-au atins vârful de producţie cu multi ani in urma. Aceste zăcăminte mature au o podere de aproape 90% în portofoliul nostru“ a explicat Selischi. „Zacamintele sunt foarte fragmentate. Circa o treime din producţia noastră vine din zăcăminte de dimensiuni reduse, care reprezintă circa 90% din zăcămintele noastre. Nivelul mediu al producţiei per zăcământ este de circa 700 bep/zi; pentru comparatie, producţia medie per zăcământ este de circa 5.000 bep/zi în Marea Britanie sau de 300.000 bep/zi în Arabia Saudită“ a mai spus directorul Petrom.

Sursa: Economica.net