Ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, la Târgu Mureş, că prin Codul Insolvenţei, care se preconizează a fi lansat în dezbatere publică în luna august, se înăspresc pedepsele şi că propunerea sa este ca toate pedepsele pentru evaziune fiscală să fie majorate.

Potrivit ministrului, investitorii privaţi care susţin că ar fi fost jefuiţi cu 10 miliarde de euro în ultimii patru ani pe Legea Insolvenţei, au dreptate şi că în Codul Insolvenţei vor fi tranşate trei aspecte, care au adus falimentul numeroşilor investitori privaţi, inclusiv cel referitor la declararea insolvenţei unei societăţi comerciale.

„Da, au dreptate (investitorii, n.r.). Şi vă spun că am lucrat în parteneriat public privat, Codul Insolvenţei este gata, în august se va pune în dezbatere publică. Trei lucruri care au fost reclamate sunt cuprinse în Codul Insolvenţei. Primul, termenele foarte lungi de trei ani, în care firmele mureau, aveau costuri foarte mari. De altfel trebuie să ne aliniem la Directiva Europeană de Small Bussines Act, ca ieşirea din piaţă să fie uşoară, nu cu costuri şi nu cu perioadă îndelungată. Un alt lucru reclamat la Legea Insolvenţei erau insolvenţele trucate şi atunci mureau nevinovaţi, să zic aşa, în jurul celui care îşi crea insolvenţa. Şi aici Codul Insolvenţei prevede extrem de exigent o auditare pe trei ani înapoi pentru a vedea dacă insolvenţa n-a fost trucată. Va fi şi o corelare de modificare a Legii 31 ca să atragă răspunderea celui care a administrat afacerea. Şi sigur, la Codul Insolvenţei vrem să scurtăm perioada, dorim să facem cercetarea dacă nu a fost o insolvenţă trucată”, a spus ministrul delegat pentru IMM-uri.

Potrivit Mariei Grapini, acest Cod al Insolvenţei va trebui corelat şi cu documentele de plată în piaţă, „foarte reclamate de întreprinzători”.

„Practic biletele la ordin nu au nicio valoare, s-au creat extrem de multe arierate şi firmele nu-şi mai pot recupera banii pentru că biletul la ordin practic banca nu ia nicio măsură dacă un întreprinzător are sute de bilete de ordin care la data scadenţei nu au bani. Am propus aici Asociaţiei Băncilor, în colaborare cu mediul privat, ca întreprinzătorul care are bilet la ordin depus în bancă şi nu are banii să nu i se mai elibereze formulare de bilete la ordin pentru a nu intoxica piaţa”, a susţinut Maria Grapini.