Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după întâlnirea cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a CE, că a obţinut acordul partenerilor internaţionali pentru o măsură "cu impact important în economie", o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci.

"Avem acordul pentru două măsuri care vor avea un impact important în economie. Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o OG, măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu de 1.600 şi să nu aibă restanţe de mai mult de 90 de zile la plata ratei. E o măsură care sprijină 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. În baza calculelor făcute de Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României (BNR) în 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice. Jumătatea din rata pe care o vor plăti va fi amânată, iar statul va suporta pe baza unui credit fiscal din impozitul pe venit diferenţa, după ce se termină cei doi ani", a spus Ponta.

"A doua măsură se adresează companiilor private: este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială. De asemenea în scrisoarea de intenţie şi în memorandum vom avea trecut foarte clar că până în aprilie, guvernul vine cu metodologia pentru scutirea de impozit a profitului reinvestit", a mai promis premierul.