Noul an vine cu scumpirile pe care nu le vrem, dar sunt o realitate. Dar nu toată lumea va plăti în plus.

Consumatorii casnici care nu au semnat contracte concurenţiale şi care depăşesc consumul lunar de 330 KWh vor achita de acum încolo un preţ de un leu/KWh pentru energia electric. De asemenea, de la 1 aprilie, preţurile vor fi cuprinse între 1,29 şi 1,6 lei/KWh, în funcţie de regiunea în care se află.

Până această dată, consumatorii casnici care au un consum lunar de sub 330 KWh vor putea beneficia de compensarea de 0,29 lei/KWh. Calculul arată că preţul lor final se va situa la 0,71 lei/MWh, potrivit Profit.ro.

Potrivit ANRE, la finalul lui septembrie 2021, existau 3,7 milioane de consumatori casnici care nu semnaseră contracte concurenţiale şi care beneficiau de preţuri pentru serviciul universal.

Începând cu 1 ianuarie 2022, clienţii de serviciu universal ai Enel care depăşesc consumul necesar pentru aplicarea compensării nu vor mai achita preţurile pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2021, 0,75 lei/KWh pentru Muntenia Sud, 0,79 lei/KWh pentru Banat şi de 0,83 lei/KWh pentru Dobrogea.

Aceştia vor plăti, în schimb, preţul plafonat de un leu/KWh. După expirarea plafonării, adică din aprilie, cei fără contracte concurenţiale vor plăti în felul următor. Cei din Banat vor scoate din buzunar 1,37 lei/KWh, dobrogenii – 1,41 lei/KWh, iar bucureşteni, ilfovenii şi giurgiuvenii – 1,36 lei/KWh.

Dar nu toată lumea va plăti în acest mod. Clienţii moldoveni de serviciu universal ai E.On sunt cei mai puţin afectaţi. Ei trec, de la 1 ianuarie, de la un preţ de 0,82 lei/KWh la unul de maxim un leu/KWh (cei care depăşesc consumul lunar de 330 KWh) şi la unul de 1,29 lei/KWh de la 1 aprilie.

În timp ce o mare parte a europenilor se confruntă cu dificultăţi majore în a face faţă scumpirilor la energie electrică şi gaze naturale, Comisia Europeană a demarat o investigaţie. Se ia serios în calcul posibilitatea manipulării preţurilor.

Românii sunt printre cei mai săraci oameni din Europa, poate chiar cei mai săraci. Din acest motiv, deşi creşterea facturilor la energie este o problemă care afectează întregul bătrân continent, scumpirile se resimt un pic mai tare pe meleaguri mioritice. Astfel, investigaţia Comisiei Europene pare să fie o veste bună pentru conaţionalii noştri.