Autoritatea pentru Reglementare în Energie plănuieşte schimbarea regulilor referitoare la deconectarea de la reţeaua de energie electrică pentru clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă.
Noile reguli ar trebui să elimine situaţiile în care consumatorii sunt deconectaţi, chiar dacă şi-au plătit facturile, şi să evite întreruperea alimentării cu energie dacă la adresa respectivă locuieşte un client vulnerabil. Totodată, ar trebui să devină mai uşor pentru client să vadă anunţul despre întreruperea alimentării. Modificările sunt deocamdată la stadiul de proiect şi se vor aplica doar după publicarea lor în Monitorul Oficial al României.
Perioadă mai lungă între preaviz şi deconectare
Proiectul ANRE prevede, în primul rând, prelungirea perioadei de timp dintre transmiterea de către furnizor a preavizului de deconectare şi deconectarea în sine, astfel încât clientul să poată comunica în timp util dacă efectuează plata. Astfel, furnizorul este obligat să transmită clientului previzul de deconectare cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de termenul de deconectare, faţă de 15 zile, în prezent. O noutate este că preavizul se va putea transmite şi prin poşta electronică, adică prin e-mail, iar furnizorul va putea vedea când clientul a citit mesajul, utilizând opţiunea de verificare a citirii mesajului.
În lipsa confirmării, preavizul se consideră comunicat clientului în termen de 7 zile lucrătoare de la data transmiterii. În prezent, preavizul se mai poate transmite şi prin poştă, utilizând opţiunea cu confirmare de primire, şi aici termenul fiind tot de 7 zile. Introducerea transmiterii preavizului prin e-mail a fost necesară având în vedere situaţii precum imposibilitatea deconectării locurilor de consum ale clienţilor finali care nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată, ca urmare a faptului că furnizorii nu au confirmarea primirii preavizului din cauze multiple (refuzul clienţilor de a primi preavizul, decesul titularului de contract, etc.), explică ANRE.
„Anunţ de deconectare”
O altă noutate adusă de modificarea propusă este introducerea unui „anunţ de deconectare”, în cazul în care clientul nu a confirmat primirea preavizului de deconectare transmis anterior. Astfel, dacă cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de termenul de deconectare, clientul nu plăteşte integral facturile restante sau nu constituie garanţiile financiare cerute de furnizor, acesta din urmă afişează un „anunţ de deconectare”. El va fi afişat de către furnizor la locul de consum pentru care se solicită deconectarea, adică la rău-platnic acasă, în cea de-a 9-a zi lucrătoare înainte de termenul de deconectare. Potrivit ANRE, anunţul de deconectare conţine cel puţin următoarele elemente: data înteruperii alimentării cu energie electrică, motivul pentru care furnizorul solicită înteruperea, data şi modalitatea în care a fost transmis preavizul de deconectare, obligaţia clientului de a contacta furnizorul şi mijloacele de comunicare puse la dispoziţie de către furnizor în acest scop, obligaţia clientului de a comunica furnizorului dacă la locul de consum respectiv se află un client vulnerabil.
Se va explicita noţiunea de client vulnerabil şi condiţiile prevăzute în legislaţia aplicabilă pentru încadrarea în categoria de client vulnerabil. Este important de reamintit că printre drepturile clientului se regăseşte posibilitatea ca acesta să solicite furnizorului reeşalonarea la plată a sumelor datorate, pentru care a primit preaviz de deconectare. În ultimă instanţă, în cazul în care clientul nu plăteşte sumele datorate sau nu constituie/actualizează garanţia financiară în cel mult 18 zile lucrătoare de la transmiterea preavizului sau nu informează furnizorul cu privire la faptul că la locul de consum locuieşte un client vulnerabil, furnizorul poate comunica solicitarea de întrerupere a alimentării cu energie electrică la locul de consum respectiv.
Cum se reia alimentarea
După întreruperea alimentării cu energie electrică, reluarea alimentării la locul de consum se realizează în cel târziu 2 zile lucrătoare de la data la care furnizorul a primit de la client dovada că a plătit integral facturile restante, dobânzile penalizatoare şi costurile aferente serviciilor de întrerupere/reluare a alimentării cu energie electrică precum şi/sau dovada că a constituit garanţii financiare solicitate de furnizor.
Noi reguli pentru deconectarea de la reţeaua de energie electrică
4 septembrie 2018
- citeşte totul despre:
- electrica,
- preaviz,
- furnizare,
- deconectare,
- client
(499 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Şeful DB Schenker: Viteza medie de deplasare a trenurilor din România trebuie să crească
(4 mai 2014)
160 vizualizări
Bateriile cu mercur interzise în jucării, ceasuri şi telecomenzi
(12 octombrie 2013)
104 vizualizări
Calotă (ANRE): Sectorul rezidenţial a devenit principalul consumator de energie din România, devansând industria
(12 aprilie 2016)
329 vizualizări
Veste bună pentru angajaţii Ford
(8 martie 2015)
205 vizualizări
Soluţii de finanţare la îndemâna administraţiilor publice
(14 iulie 2013 - Cristina IANCU)
56 vizualizări
Euro a atins maximul ultimelor zece săptămâni faţă de leu
(6 septembrie 2013)
70 vizualizări
Spaţiul privat virtual al ANAF, disponibil şi pentru firme de la 1 iunie
(27 mai 2017)
586 vizualizări
Motivul neaşteptat pentru care au crescut vânzările de cravaşe ale Decathlon
(7 aprilie 2018)
462 vizualizări
Azi va fi inaugurată fabrica Airbus de la Ghimbav în prezenţa lui Francois Hollande
(13 septembrie 2016)
365 vizualizări
Un mare lanţ de magazine reduce TVA cu trei săptămâni mai devreme
(8 decembrie 2016)
228 vizualizări
Cum poate fi aurul exploatat fără cianură
(3 octombrie 2013)
268 vizualizări
Târg virtual de joburi pentru absolvenţii din promoţia 2013
(11 iulie 2013 - Cristina IANCU)
115 vizualizări
TAROM renunţă la avioanele cu elice şi cumpără “jeturi”
(23 iunie 2016)
756 vizualizări
Parlamentul European: Contribuabilii nu vor plăti pentru falimentul băncilor
(16 aprilie 2014)
41 vizualizări
Cea mai mare despăgubire RCA din România
(12 iulie 2013 - Cristina IANCU)
96 vizualizări
Legea care obligă hipermarketurile să comercializeze 51 % produse româneşti a fost promulgată
(11 iulie 2016)
159 vizualizări
Guvernul Elveţiei prelungeşte un an restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români
(19 aprilie 2018)
49 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Descoperă anotimpul cu magie şi răsfăţ la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 4 noiembrie 2024
-
Timiş: Primarul comunei Tomnatic, un avocat şi alte 5 persoane, reţinuţi de procurorii Parchetului European pentru fraude cu fonduri europene
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Donald Trump sau Kamala Harris?
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Donald Trump a câstigat cel de al doilea mandat de presedinte al SUA
Publicat la data de 6 noiembrie 2024