Ministerul Finanţelor ar putea plăti toate despăgubirile de sute de milioane de euro, cerute de victimele şi rudele incendiului de la ″Colectiv″, dacă această sumă uriaşă nu va putea fi recuperată la finalul procesului de la cei vinovaţi.
Este propunerea unui procuror DNA, care le-a solicitat luni magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, ca statul să devină garant pentru aceste plati. O cerere similară a fost depusă şi de rudele victimelor la Judecătoria sectorului 4, însă judecătorii au respins-o, arată Ştirile ProTV.
Procesul Colectiv a început luni cu mai multe cereri de despăgubire venite din partea celor vătămaţi în infernul din ″Colectiv″ sau din partea apropiaţilor. În total numărul acestora se apropie de 300, iar la mijloc este vorba despre tot atâtea milioane de euro. Instanţa va decide cât va primi fiecare, dar pentru că suma este uriaşă, procurorul de caz a cerut instanţei să introducă statul român ca garant, prin Ministerul Finanţelor. Şi pentru avocaţi este evident că patronii clubului Colectiv şi fostul primar Piedone nu au aceşti bani.
Pe de altă parte procesul a debutat acum câteva luni, însă de fiecare dată s-a găsit câte un motiv ca să fie amânat.
Eugen Iancu, părinte: “După 2 ani de zile să nu ai o sală care să permită accesul la 200-300 de pers, să nu ai 2 grefieri, să nu ai traducător de italiană, lucruri de bază. Ce pretenţii să am?” a declarat Eugen Iancu, parte vătămată în proces.
Cristian Popescu Piedone s-a arătat nerăbdător: “Abia aştept să înceapă odată procesul.”
În sala de judecată au fost şi cei trei patroni ai clubului Colectiv, acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă.
”Noi nu dorim numai pedeapsa lor, dorim să se schimb ceva, nu s-a schimbat nimic.”, spune un alt părinte Narcis Hogea.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 25 septembrie.
Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului “Colectiv” în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.
În dosarul “Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.