Producătorul de ţigări British American Tobacco (BAT) a convenit preluarea companiei americane Reynolds American pentru 49,4 miliarde de dolari, tranzacţie care va crea cea mai mare companie producătoare de tutun listată la bursă, transmit AFP şi Bloomberg.

“Tranzacţia va fi un motor pentru o creştere sustenabilă a profitului şi va crea o afacere mai puternică cu tutun şi produse din noua generaţie (ţigări electronice şi produse similare – n.red), oferind acces direct produselor noastre pe cele mai bune pieţe la nivel mondial”, afirmă Nicandro Durante, CEO-ul BAT.

Acordul va aduce în portofoliul BAT mărci deţinute de Reynolds, precum Newport, Camel şi Pall Mall. Compania rezultată în urma tranzacţiei va avea o poziţie puternică pe piaţa americană, dar şi o prezenţă semnificativă pe pieţele aflate în creştere, precum America de Sud, Orientul Mijlociu sau Africa.

BAT, care deţine deja o participaţie de 42% la Reynolds, va plăti 29,44 de dolari în numerar şi 0,5260 acţiuni proprii pentru fiecare acţiune Reynolds. Oferta este cu 26% peste cotaţia titlurilor Reynolds din 20 octombrie, ziua dinainte de anunţarea primei oferte de preluare.

Suma pe care BAT a acceptat să o plătească pentru preluarea Reynolds este cu circa 2 miliarde de dolari peste oferta iniţială, înaintată în luna octombrie.

În urma tranzacţiei, BAT, înregistrată la Londra,  ar devansa Philip Morris International ca cel mai mare producător de ţigări din lume, în funcţie de capitalizarea bursieră. China National Tobacco, condusă de State Tobacco Monopoly Administration din China, este cel mai mare producător de ţigări din lume în funcţie de venituri.

BAT, care este liderul pieţei româneşti de profil cu brandul Kent, a anunţat că are în plan investiţii de 100 milioane euro în următorii cinci ani în România. Investiţiile vor fi utilizate pentru transformarea fabricii pe care BAT o deţine la Ploieşti în a doua unitate de producţie ca mărime din Europa.

Anul acesta, BAT începe să producă la Ploieşti capsulele Neopods pentru dispozitivul glo Ifuse, un produs hibrid între ţigările tradiţionale şi cele electronice, care nu degajă miros, fum sau scrum. Neopodss este produs în prezent în Marea Britanie.

BAT este prezentă în România cu trei companii: fabrica din Ploieşti, compania de distribuţie la nivel naţional şi centrul de servicii care deserveşte operaţiunile British American Tobacco din întreaga Europa.

SURSA: Profit.ro