Numărul de utilizatori ai serviciului de ridesharing Uber a depăşit 120.000 în România.
Cifra indică persoanele care au instalat aplicaţia, numărul de utilizatori lunari activ fiind, probabil, semnificativ mai mic. Compania americană nu face public şi numărul şoferilor afiliaţi din ţara noastră.
Disponibil în România din februarie 2015, Uber activează în prezent în Bucureşti şi Cluj, dar compania plănuieşte lansarea în alte două oraşe mari din ţara noastră.
Ca şi în alte regiuni ale lumii, Uber nu a scăpat nici în România de acuzaţiile de concurenţă nelegală. Cel mai grav incident a avut loc la Cluj, unde patru şoferi Uber au fost amendaţi cu câte 25.000 de lei şi li s-a reţinut permisul. Uber a acuzat atunci autorităţile de abuz, a plătit amenzile şoferilor şi le-a oferit maşină pentru perioada suspendării.
”Nici Uber, nici serviciile oferite de partenerii noştri nu sunt activităţi de taxi. Taxiurile sunt oprite pe stradă, în timp ce Uber este o reţea de călători şi şoferi înregistraţi”, a declarat Rob Khazzam, Regional Manager Uber pentru Europa Centrală şi de Est.
În prezent, în Europa, doar patru ţări au iniţiat reglementări ale ridesharing-ului: Lituania, Estonia, Finlanda şi Portugalia. În restul continentului, activitatea serviciilor gen Uber este raportată la legislaţia clasică, de unde şi multiplele interpretări.
Uber testează în prezent o nouă versiune a aplicaţie sale, care aduce un design simplificat şi mai multe informaţii. Printre altele, utilizatorul poate vedea de la bun început costul unei călătorii şi poate face comparaţii de preţ între diversele variante disponibile.