Companiile Automobile Dacia, OMV Petrom Marketing SRL şi OMV Petrom SA se află în topul companiilor româneşti după cifra de afaceri într-un clasament al celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est realizat de compania internaţională de asigurări de credit Coface.

"Economiile au beneficiat de evoluţia cererii interne ca urmare a creşterii consumului privat, precum şi a investiţiilor în majoritatea economiilor. Au fost atinse rate de export pozitive, datorită recuperării treptate a principalelor rute comerciale din Europa Centrală şi de Est, a zonei Euro (unde PIB a crescut cu 1,6%) şi a sprijinului important din partea fondurilor UE", explică Katarzyna Kompowska, Manager Regional al Coface pentru Europa Centrală şi de Est.

Evoluţia medie a PIB-ului din Europa Centrală şi de Est în 2015 a fost de 3,3%, în creştere faţă de 2014 când a fost de 2,6%, se arată în comunicatul Coface.

Creşteri puternice au fost înregistrate de sectorul de textile şi îmbrăcăminte, cu 14,8%, urmat de automobile şi transporturi, cu 10,3%.

România domină alături de Polonia sectorul de agricultură, prelucrarea cărnii, produse agro-alimentare şi vinificaţie, cu şapte companii prezente în topul 500 de firme pentru ţara noastră şi 19 companii pentru Polonia, potrivit Coface.

Companiile din România au acţionariat local în proporţie de 21%, în timp ce în Cehia companiile au acţionariat local în procent de 37%, iar Polonia de 43%, conform Coface.

Mediafax