Numărul celor care au cerut să-şi dea cheile de la casă în baza Legii dării în plată este de 4.000 de persoane, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României.

„Din 2013 am reintrat pe o pantă pozitivă atât în privinţa activelor imobiliare cât şi a activelor financiare nete. Mă tem că anul 2016 nu va mai fi la fel. Aştept pentru a doua parte a anului dacă vom avea în continuare Legea dării în plată în funcţiune ca valoarea activelor imobiliare să scadă. Piaţa va fi depresată, va intra într-un proces de comprimare ceea ce va duce la scăderea valorii tuturor activelor imobiliare. Nu toţi vrem să ne vindem casa acum, numai că există un factor psihologic care contează şi care se va manifesta din păcate în continuare în sensul că vom observa că suntem mai puţin bogaţi pentru că apartamentele şi toate activele imobiliare pe care le avem nu mai valorează cât valorau. Nu să să fie o compresie de mare dimensiune. Noi anticipăm că se va opri între 5 — 10% dar gândiţi-vă că asta înseamnă destul de mult faţă de totalul valorilor activelor imobiliare. Până în prezent numărul celor care au cerut să-şi dea cheile în baza legii dării în plată sunt vreo 4.000 de oameni, 4.000 versus 10 milioane de deţinători de active imobiliare. Asta este marea realizare a acestei legi”, a spus Rădulescu.

Potrivit acestuia în nicio altă ţară din UE nu există o lege a dării în plată.

„Această iniţiativă legislativă ne va costa pe toţi foarte scump. Probabil că cineva va câştiga nişte alegeri pe seama acestor lucruri, admiţând cumva că până la alegeri oamenii nu se vor dezmetici şi nu vor constata că de fapt au numai de pierdut din asta”, a mai afirmat oficialul BNR.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare în data de 13 mai.