Liderii europeni au ajuns la o înţelegere privind salvarea Greciei de la faliment, la capătul a 17 ore de discuţii. Potrivit presei internaţionale, acordul prevede un ajutor de 35 de miliarde de euro pentru următorii trei-cinci ani. La această sumă s-ar putea adăuga 86 de miliarde de euro, dacă Atena şi creditorii vor încheia un al treilea acord de ajutor financiar.
În plus, va fi creat un fond care să administreze active de stat greceşti în valoare de 50 de miliarde de euro. Fondul respectiv va fi controlat de la Atena, nu de la Luxemburg, aşa cum îşi doreau creditorii internaţionali. Este o victorie pentru Alexis Tsipras, care a obţinut şi reeşalonarea datoriei de 323 de miliarde de euro, dar fără o reducere a acesteia.
„Banii rezultaţi din acest fond vor fi folosiţi pentru rambursarea unei părţi a datoriei către ESM (Mecanismul European de Stabilitate), adică pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii datoriei. Din aceste 50 de miliarde, 12,5 miliarde vor fi folosiţi pentru investiţii directe”, a precizat cancelarul german Angela Merkel.
Înţelegerea la care s-a ajuns la Bruxelles este, însă, doar un început. Urmează ca planul să fie discutat de miniştrii de finanţe din zona euro şi aprobat de Parlamentul grec. El va intra apoi în dezbaterea parlamentarilor din şase state ale blocului monetar, care trebuie să-şi dea acordul: Germania, Olanda, Slovacia, Estonia, Austria şi Finlanda.
Prevederile acordului cu Grecia
Ultimatum până pe 15 iulie pentru:
- eficientizarea TVA şi extinderea bazei de impozitare
- măsuri pentru a îmbunătăţi sustenabilitatea sistemului de pensii
- menţinerea independenţei juridice a Institutului Naţional de Statistică
- punerea în aplicare pe deplin a Pactului Fiscal European.
Ultimatum până pe 22 iulie
- adoptarea unei revizuiri a Codului de Procedură Civilă
- implementarea prevederilor Directivei privind redresarea instituţiilor bancare
Una dintre prevederile despre care s-a vorbit foarte mult ultimele 24 de ore şi a fost îndelung negociată prevede stabilirea unui fond crearea unui fond prin care Grecia să vândă active - nespecificate - în valoare de aproximativ 50 de miliarde euro prin care să îşi mai acopere din datorii.
Anterior acestei soluţii de compromis, liderii au discutat un proiect al miniştrilor lor de finanţe din zona euro, în 12 puncte, care propunea Greciei alte măsuri draconice de austeritate, în schimbul unui eventual pachet de ajutor financiar, estimat între 82 si 86 de miliarde euro. Acest document a evocat pentru prima dată negru pe alb o ieşire temporară a Greciei din zona euro, dar ipoteza pare pentru moment să fi fost exclusă.