Dacia le oferă angajaţilor care îşi dau demisia de bună voie o sumă cuprinsă între 10.000 şi 100.000 de lei.  În locul acestora, francezii de la Renault vor aduce roboţi, anunţă digi24.ro.

Francezii de la Renault intenţionează să deruleze un program de plecări voluntare, prin care 1.000 de angajaţi de la Mioveni, echivalentul a 7% din numărul total, să părăsească compania. Suma maximă pe care francezii sunt dispuşi să le-o ofere celor care pleacă voluntar este de 38 de salarii, respectiv până la 100.000 de lei.

Salariul mediu câştigat la uzina Dacia este de 2.600 de lei, destul de mult peste media pe economie în România, însă de două ori mai puţin decât salariile plătite de Renault în Franţa.

Pe de altă parte, la fabrica din Maroc, unde sunt produse Dacia Lodgy, Sandero şi Dokker, salariul mediu este de doar 250 de euro, deci nici măcar jumătate din ce încasează românii.

Prin programul de plecări voluntare, oficialii Renault vor să desfiinţeze între 500 şi 1.000 de posturi, din cele 14.000 existente în prezent la Dacia.

În urmă cu doi ani, Dacia a mai trecut printr-un val de plecări voluntare. Atunci,  au părăsit compania două sute de oameni.

Actualul plan de plecari vine în contextul în care francezii de la Renault vor să modernizeze uzina şi să crească gradul de automatizare – un punct cheie la care uzina de la Mioveni e cu mult în urma fabricilor de peste graniţe.

În total, pe toate secţiile de producţie se va încerca creşterea gradului de automatizare de la 5% la 20% în numai cinci ani.