Compania italiană de utilităţi Enel va vinde activele deţinute în România şi Slovacia în acest an, a declarat Francesco Starace, directorul executiv al grupului, care a precizat că a primit deja oferte pentru acestea

Guvernul italian deţine o participaţie de 30% la compania Enel, în fruntea căreia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace în luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor şi de restructurarea a grupului.

Starace a declarat că va oferi în luna martie mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei.

În condiţiile în care Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, conducerea grupului a decis să vândă activele deţinute în Europa de Est, valoarea acestora fiind estimată la 4 miliarde de euro.

Obiectivul Enel a fost să încheie anul 2014 cu o datorie de 39,5 miliarde de euro, comparativ cu proiecţiile anterioare, care presupuneau o datorie de 37 de miliarde de euro.

Vineri, acţiunile companiei italiene se tranzacţionau cu 3,57 euro pe unitate, în scădere semnificativă faţă de vârful atins în iunie anul trecut, de 4,46 euro pe unitate.

În ceea ce priveşte afacerea din Italia, care a fost afectată din cauza economiei care a stagnat, Starace a precizat că, deşi aşteaptă o îmbunătăţire a cererii în acest an, nu poate miza pe o creştere susţinută de o creştere uşoară a cererii.

Guvernul italian vrea să reducă participaţia deţinută la Enel la 25%, dar, până în prezent, planul de privatizare nu a înaintat, din cauza condiţiilor de pe piaţă.

În România, unde Enel deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de acţionari.

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.