Populaţia României nu va fi afectată de reducerea importurilor de gaze în această iarnă nici măcar în situaţia în care livrările de gaze din Rusia vor fi sistate total şi reluate abia la primăvară, a declarat ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, importurile au fost la nivel normal în ziua de luni însă de marţi până duminică acestea vor fi cu 10% sub volumul agreat.

„Din punctul de vedere al securităţii aprovizionării, cantităţile sunt absolut nesemnificative şi nu vor fi probleme nici dacă livrările se opresc cu totul, chiar dacă iarna va fi extrem de dificilă“, a explicat ministrul.

„Am încercat să discut cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, să aflu care este motivul acestei reduceri, dar mi-a fost imposibil, mi s-a spus că nu este în Bucureşti. Transgaz nu a primit până acum niciun răspuns, nici pentru reducerea de vineri nici pentru această săptămână“, a mai spus Răzvan Nicolescu. În acest moment, România are în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze şi va avea 2,8 miliarde la sfârşitul ciclului de înmagazinare, faţă de 1,8 miliarde mc cât a estimat Autoritatea de Reglementare că este suficient pentru această iarnă.

Importurile de gaze vor fi mai mici cu 10% de marţi până duminică, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Aceasta este a doua decizie de reducere a livrărilor de gaze dinspre Rusia către România după cea de vineri, 12 septembrie, când livrările au fost mai mici cu 5%.

La sfârşitul săptămânii trecute a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom — Gazprom neft.

În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.