ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filială a corporaţiei Exxon Mobil, şi OMV Petrom SA (OMV Petrom) anunţă începerea forajului la sonda Domino-2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al OMV Petrom. Datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea şi viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, în anul 2012.

În calitate de operator pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun, ExxonMobil are o vastă experienţă în forarea de sonde la mare adâncime.

Sonda Domino-2 este situată la aproximativ 200 kilometri de ţărm şi este forată cu platforma Ocean Endeavour în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri.

O evoluţie pozitivă a proiectului derulat în zona de mare adâncime a blocului Neptun ar încuraja o serie de beneficii economice şi sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunităţi de angajare pentru forţa de muncă locală şi aplicarea de tehnologii avansate.

ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom deţin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 km2, iar adâncimea apei variază între 100 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a blocului. În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de apă adâncă a perimetrului. Sonda Domino-1 este situate la 170 km de ţărm în ape cu o adâncime de circa 1.000 m.