Două zile mai au la dispoziţie românii să-şi înmatriculeze autoturismele cu volan pe partea dreaptă, cumpărate din Marea Britanie.

De la 1 ianuarie 2021 vor mai avea voie să circule cu ele doar 90 de zile pe teritoriul ţării. Tocmai de aceea, mii de şoferi români, unii dintre ei stabiliţi în Regatul Unit, au venit special acasă pentru a intra în legalitate.

Potrivit Registrului Auto Român, numărul cererilor de înmatriculare venite din partea proprietarilor de maşini cu volan pe partea dreapta s-a dublat faţă de alte luni.

Dacă în ianuarie 2019, de pildă, s-au înregistrat în jur de 1.100 de astfel de vehicule, luna aceasta numărul lor a fost aproape de 2.500.

Maşinile cu volan pe partea dreaptă, aduse din Marea Britanie, nu mai pot fi imatriculate de la 1 ianuarie în România, pentru că omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă, ca urmare a Brexit-ului.

Românii care deţin deja o maşină cu volan pe partea dreaptă şi au înmatriculat-o la timp, vor putea circula fără probleme pe şoselele din România, susţin autorităţile. În cazul în care nu reuşiţi să vă omologaţi până la finalul acestui an autoturismul cumpărat din Marea Britanie, veţi mai putea circula cu acesta doar 90 de zile pe teritoriul României.

Anul trecut în România au fost omologate aproape 20.000 de maşini volan pe dreapta. Cu un an înainte au fost 30.000.

Regula care stabileşte că maşinile aduse din Marea Britanie nu mai pot fi înmatriculate în România a influenţat şi oferta vânzătorilor de vehicule la mâna a doua.

Andreas Bracaci, reprezentant dealer auto: „Noi, în ultimul an, nu am mai avut solicitări deloc din partea clienţilor noştri, deşi, dintr-un punct de vedere, maşinile erau un pic mai ieftine pentru piaţa noastră din România, dar, neavând cereri, nu am mai adus nici noi.”

Potrivit Poliţiei, de la începutul anului, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă. În urma acestora au murit 33 de oameni şi alţi peste 300 au fost răniţi.