Legea de circulaţie îţi interzice să mai conduci dacă suferi de anumite boli sau afecţiuni de sănătate care te pot pune în pericol pe tine şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

Nu e suficient să ştii Codul rutier la perfecţie şi să ai experienţă la şofat. Poliţiştii te-ar putea lăsa fără permisul de conducere, chiar dacă eşti şofer profesionist. Dacă suferi de anumite boli care-ţi afectează capacitatea de a conduce, e bine să renunţi de bunăvoie la carnet, altfel, vei fi sancţionat şi oricum devii pieton.

Prin lege, medicii de familie sunt obligaţi să-şi trimită periodic pacienţii şoferi la consultaţii de specialitate, mai ales după o vârstă, pentru a se stabili dacă mai sunt sau nu apţi să conducă. Bineînţeles, vârsta nu e o condiţie. Sunt şi numeroşi tineri şoferi care suferă de boli cu potenţial de risc în şoferie.

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, neurologice, renale, diabet, precum şi cei care iau medicamente sedative sunt principalele vizate şi, dacă bolile sunt într-o stare avansată, nu mai au voie să fie şoferi.

Bineînţeles, cele mai importante sunt afecţiunile de vedere, care slăbesc acuitatea vizuală. Dacă nu mai apreciezi corect distanţele, dacă nu mai vezi prea bine la distanţă, nu mai distingi culorile şi nici nu te descurci pe timp de noapte la drum, în mod cert trebuie să predai permisul de conducere la poliţie.

Dacă n-o faci, autorităţile or să te depisteze la un moment dat, pentru că medicii sunt obligaţi să-ţi precizeze în dosar de ce boli/afecţiuni suferi şi sunt amendaţi sau pot risca pedepse mai aspre dacă nu se supun legii.

Mulţi medici cad la învoială cu pacienţii să nu le treacă în scris astfel de afecţiuni cu potenţial de risc, dar e ilegal şi o fac pe proprie răspundere.

Odată ce ai primit biletul de trimitere la consultaţie de specialitate, ai la dispoziţie doar trei zile să te prezinţi la cabinetul medical respectiv. La rândul lor, medicii au la dispoziţie o zi să raporteze poliţiei rezultatul examinării (apt sau nu pentru condus).

Dacă tu nu te duci la consultaţie într-o lună, rişti să fii raportat de medicul de familie şi ţi se suspendă permisul imediat. Deci, oricum ai da-o, tot rămâi pieton.

″În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistenţă medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate”, scrie în textul de lege.

Pentru că trăieşti în România şi sistemul de sănătate se mişcă mai greu la noi, trei zile s-ar putea să fie insuficiente şi nu din vina ta. Programările şi consultaţiile nu se fac de pe o zi pe alta. Poţi fi “plimbat” de medic cel puţin o săptămână uneori. Important e să comunici cu medicul de familie şi să rezolvi problema măcar într-o lună.