Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a lămurit o problemă care se rezolva în mod diferit de instanţele din ţară. Este vorba despre persoanele care circulă fără rovinietă valabilă pe drumurile publice. Mai precis, despre cine va fi amendat dintre vechiul proprietar al maşinii şi noul proprietar, în cazul în care maşina şi-a schimbat proprietarul.

Decizia dată de judecători va deveni obligatorie pentru toate instanţele din ţară după ce este publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit avocat.net, noul proprietar va fi amendat, dacă va fi descoperit la volan cu o rovinietă care nu mai este valabilă, asta în cazul în care, vechiul proprietar dovedeşte că a vândut maşina.

„(…) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”, este explicat într-un comuncat de presă de azi al ICCJ legat de decizia amintită.

Decizia a fost luată, după ce mai multe instanţe judecătoreşti au apreciat că fostul proprietar este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei.