O maşină personală vine cu avantajul confortului şi al deplasării rapide în afara oraşului, dar şi cu cheltuieli lunare care îţi pot afecta bugetul.
Dacă te-ai hotărât să îţi iei un autoturism, probabil te-ai interesat deja cât te costă vehiculul, taxele de înmatriculare, asigurarea şi impozitele pe care trebuie să le plăteşti. Acestea sunt însă doar cheltuielile de început. Anual, un autoturism poate să îţi scoată din buzunar şi zeci de mii de lei, în funcţie de marca pe care o conduci, reparaţiile pe care trebuie să le faci sau incidentele neprevăzute care pot apărea. Iată cum îţi poţi calcula costurile pe care ţi le aduce o maşină:
Incidentele neprevăzute, cele mai costisitoare
Pe lângă asigurarea obligatorie, puţini sunt şoferii care îşi fac şi CASCO, invocând costurile ridicate ale acestei asigurări facultative. Însă niciun şofer nu este perfect protejat de incidentele din trafic, oricât de prudent ar conduce. Iar reparaţiile chiar şi pentru o tamponare uşoară pot fi atât de mari încât să fii nevoit să stai cu maşina în parcare luni de zile, până strângi toţi banii de care ai nevoie. O soluţie eficientă este să iei bani de aici şi să îi returnezi luna următoare, fără să plăteşti dobânzi sau comisioane. Asta înseamnă că ai de dat înapoi exact suma pe care ai împrumutat-o, un ajutor real pentru oricine se regăseşte într-o situaţie neprevăzută şi costisitoare.
Anvelopele de iarnă, indispensabile pentru şoferi
Legea îi obligă pe toţi şoferii să îşi echipeze corespunzător maşinile în funcţie de sezon şi să circule cu anvelope de iarnă în anotimpul rece. Preţul acestora variază de la câteva sute de lei şi pot depăşi 1.000 de lei, în cazul celor noi. Nişte anvelope second-hand te vor costa în jur de 400 de lei, dar şi durata lor de viaţă va fi mai mică. Cel mai bine este să îţi iei anvelopele de iarnă imediat după terminarea iernii sau vara, când ai şanse mai mari să le găseşti la preţuri mai mici.
Rovinieta îţi scoate din buzunar peste 100 de lei/an
Dacă vrei să circuli cu maşina şi în afara oraşului, vei avea nevoie de rovinietă, pe care o poţi cumpăra online, de la bancă sau de la benzinării. Preţul acesteia variază în funcţie de perioada pentru care o cumperi. Astfel, pentru autoturisme, preţurile rovinietelor sunt următoarele:
- 1 zi – nu poate fi achizitionata pentru autoturisme
- 7 zile – 3 euro;
- 30 de zile – 7 euro;
- 90 de zile – 13 euro;
- 12 luni – 28 euro.
Inspecţiile tehnice şi reviziile anuale
Inspecţia tehnică periodică (ITP) trebuie făcută o dată la doi ani, inclusiv la înmatricularea maşinii. În funcţie de autoturismul pe care îl conduci, ITP-ul îţi va scoate din buzunar între 80 şi 200 de lei.
Reviziile anuale sunt necesare pentru a te asigura că maşina ta funcţionează cum trebuie şi pentru a înlocui piesele care se uzează sau se strică în timp. Preţul reparaţiilor periodice variază în funcţie de service-ul auto la care mergi şi este indicat să ceri mai multe păreri înainte să scoţi banii din buzunar, pentru a te feri de posibile înşelătorii, care sunt mai frecvente decât ai crede. În orice caz, reviziile anuale cresc şi ele costurile de întreţinere ale maşinii cu câteva sute de lei pe an, asta dacă ai norocul să nu ţi se defecteze o piesă foarte costisitoare. De asemenea, preţul pieselor de schimb poate fi extrem de mare pentru unele mărci de maşini, aşa că ar trebui să iei acest aspect în considerare încă de dinainte să îţi cumperi automobilul.
Costul lunar al combustibilului
Cheltuielile cu benzina sau cu motorina depind de cât de des vei circula cu maşina, pe ce distanţe, dar şi de consumul automobilului tău. O statistică arată că şoferii români parcurg, în medie, 15.000 de kilometri anual, dintre care 58% dintre aceştia sunt circulaţi prin oraş. De asemenea, 43% dintre români spun că îşi alimentează maşina cel puţin o dată pe săptămână. Pentru un autoturism cu motor de 1,6 L pe benzină şi consum de 5,9 L/100 km (extraurban) şi 10 L/100 km (urban), asta înseamnă un consum anual de 1.254 litri de benzină. În condiţiile în care preţul mediu al carburanţilor este, la momentul actual, de 4,624 lei/litru, un şofer va cheltui 5.798 lei anual cu benzina, adică aproape 500 de lei pe lună.
Aşadar, şoferii scot lunar din buzunar sute de lei doar pentru a acoperi cheltuielile strict necesare cu maşina, asta în condiţiile în care nu sunt puse la socoteală costurile cu spălarea maşinii, lichidul de parbriz sau uleiul de maşină.