Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel Timişoara, că tractorul agricol sau forestier nu se încadrează în categoria prevăzută de lege ca fiind autovehicul şi că, în consecinţă, poate fi condus pe drumurile publice fără permis. Decizia vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat incriminarea conducerii fără permis a tractorului pe drumurile publice, apreciind că această faptă prezintă pericol social ridicat.
"În interpretarea noţiunii de «autovehicul», prevăzută de art. 334 alin. 1 din Codul penal şi art. 335 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 şi pct. 30 din O.U.G. nr. 195/2002, modificată şi completată prin OG nr. 21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal”, se arată în decizia de miercuri a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Curtea de Apel Timişoara a întrebat instanţa supremă în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întruneşte condiţiile de tipicitate a infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin. 1 din Codul penal.
Prin decizia de miercuri, instanţa supremă a stabilit că nu constituie infracţiune conducerea tractorului pe drumurile publice.
Articolul 334 alineatul 1 din Codul penal arată că "punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă", în timp ce articolul 335 alineatul 1 din Codul penal stipulează: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani".
Decizia instanţei supreme vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat incriminarea faptei de conducere a unui tractor agricol pe drumurile publice fără a poseda permis.
"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat şi aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, valoare garantată de art. 22 din Constituţie", a arătat Curtea Constituţională.
Judecătorii CCR au mai susţinut că dacă o asemenea faptă nu este descurajată prin mijloacele dreptului penal, are loc încălcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile şi libertăţile cetăţenilor, respectarea Constituţiei şi a legilor.
"Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei judecătoreşti care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I penală", a precizat CCR.
Instanţa supremă a decis că tractorul nu este autovehicul, putând fi condus pe drumurile publice fără a deţine permis
13 aprilie 2017
(181 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Dacia a înregistrat vânzări record în 2016 pe piaţa din Franţa
(3 ianuarie 2017)
290 vizualizări
Numărul vehiculelor noi înmatriculate în februarie a crescut cu aproape 50 la sută faţă de aceeaşi lună din 2016
(12 martie 2017)
202 vizualizări
Land Rover va lansa SUV-ul Diesel hibrid
(27 august 2013 - Alex POLICALĂ)
104 vizualizări
DIESELGATE: Anunţ important al RAR pentru proprietarii de Volkswagen
(5 februarie 2016)
94 vizualizări
Dacia Duster, maşina cu cel mai mic cost de exploatare
(27 iunie 2016)
302 vizualizări
Volkswagen Golf, preferata SH a românilor
(1 august 2013)
98 vizualizări
Când va putea fi cumpărată prima maşină zburătoare
(15 martie 2017)
463 vizualizări
Porsche deschide un centru de dezvoltare la Cluj
(16 martie 2016)
105 vizualizări
Cea mai sigură maşină din lume în 2018
(14 ianuarie 2018)
268 vizualizări
Avionul care zboară non-stop, construit de un student în România
(11 mai 2017)
296 vizualizări
Realizatorii Top Gear, amendaţi şi lăsaţi fără permis
(21 noiembrie 2013)
115 vizualizări
Germania introduce taxa de drum pentru străini
(1 aprilie 2017)
306 vizualizări
VIDEO: BMW face coregrafie cu M235i
(6 august 2014 - Alex POLICALĂ)
108 vizualizări
Aplicaţia care îţi spune când să te urci în maşină ca să ajungi la timp
(18 martie 2016)
72 vizualizări
Primul exemplar BMW M1 din 1977 scos la vânzare pe Ebay
(13 februarie 2017)
120 vizualizări
Înmatriculările Dacia în Franţa au cel mai mare avans de pe piaţă
(3 noiembrie 2014)
52 vizualizări
Asalt cu Lamborghini Aventador
(22 iulie 2013)
129 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole