Militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor putea fi plătiţi, de la 1 iulie, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători legale, transmite Agerpres.

Activitatea acestora va fi retribuită cu o majorare de 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător.
Guvernul a aprobat miercuri Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea art.13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Măsura a fost adoptată la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Potrivit MAI, până în prezent, legislaţia permitea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin timp liber.

„Dat fiind numărul redus al efectivelor acestor instituţii raportat la numărul misiunilor, acordarea de timp liber după munca prestată în aceste condiţii putea afecta funcţionarea normală a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională. În aceste condiţii, acolo unde angajatorul nu poate acorda compensarea cu timp liber corespunzător, cei care au muncit în zilele libere vor primi o majorare de 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul lucrat în acele zile, prin raportare la durata programului normal de lucru din respectiva lună“, se arată în textul ordonanţei.

 MAI justifică măsura prin faptul că angajaţii instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională au avut de gestionat o serie de situaţii de ordine publică, de urgenţe civile, care au presupus prezenţa permanentă în mijlocul comunităţilor, cum au fost căderile abundente de zăpadă de la începutul anului, inundaţiile grave din primăvară, gestionarea ordinii publice în timpul campaniei electorale din luna mai sau a altor numeroase evenimente care ar fi putut afecta ordinea şi liniştea publică.

În contextul situaţiilor de urgenţă enumerate mai sus, poliţiştii, jandarmii şi pompierii militari au fost de cele mai multe ori în situaţia de a acumula foarte multe ore de muncă peste programul normal de lucru. Concluzia reprezentanţilor MAI este că instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională nu pot funcţiona în baza unui program de lucru normal, activitatea acestora fiind una cu caracter permanent.