Preşedintele Consiliului de Mediere din România, Dorin Bădulescu, susţine că decizia CC care a declarat neconstituţională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii este "distrugătoare pentru cetăţean", adăugând că aşteaptă motivarea Curţii.

Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, de corespondentul MEDIAFAX, la cea de-a doua ediţie a Galei Excelenţei în Mediere, cum comentează decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii, preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu, a spus că decizia CC se bazează pe o anumită concepţie juridică.

"Decizia CC se bazează pe o anumită concepţie juridică şi aşteptăm motivarea pentru a vedea ce se poate îndrepta. Medierea funcţionează, suntem un corp de 10.000 de mediatori care avem ce face. A fost o bucăţică din mediere care presupunea o gratuitate pentru cetăţean şi nu am înţeles de ce s-a ajuns în această situaţie şi să fie declarată neconstituţională, pentru că era un lucru benefic şi gratuit pentru cetăţean. Se presupune că toate legile trebuie să apere cetăţeanul. Decizia CC nu este una distrugătoare pentru mediatori, este una distrugătoare pentru cetăţean. Cetăţeanul a pierdut", a spus Bădulescu.

Obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii - inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, pentru a fi soluţionate astfel conflictele - este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională, în 7 mai.

Judecătorii Curţii Consituţionale au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a două articole din Legea 192∕2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.