Este unic în lume, iar  valoarea sa este inestimabilă. Este vorba despre Coiful de aur de la Coţofeneşti care a revenit, după nouă decenii, în Prahova, pentru câteva ore, la Vărbilău.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi cu Primăria Comunei Vărbilău au organizat Expoziţia „Coiful getic din aur. Din nou la Vărbilău, după 90 de ani”. Evenimentul a avut loc la Şcoala Gimnazială din comuna Vărbilău.

Alături de tezaurul de la Pietroasele, coiful de la Coţofeneşti este cea mai populară piesă de aur antică provenind din România. Dateaza din anii 400 î.e.n, si cel mai probabil a apartinut unui rege. Potrivit wikipedia, acesta este un coif geto-dac si a fost descoperit în anul 1928 în satul Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova, de către un elev al şcolii primare din localitate.

Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă. Îi lipseşte doar partea superioară a calotei, în rest, nici un detaliu de decor nu este deteriorat. Coiful de aur este expus în prezent la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Tot la Vărbilău s-a inaugurat şi un Drum al Coifului în localitate. Practic, turiştii vor putea veni şi vor putea merge pe acest drum până la locul unde se presupune că a fost găsit Coiful.




.