Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de Medicină Militară de la Budapesta şi că o decizie în acest sens ar putea fi luată după evaluarea din luna aprilie, potrivit Agerpres.

„Urmează să fie vizite de evaluare în luna aprilie, pentru stabilirea modului în care vom colabora. Aici interesul major este mai ales în simulatorul nostru virtual, care este în dotarea acestui centru, şi există discuţii destul de avansate, am mai avut o echipă de la noi condusă de domnul doctor Boeriu (coordonatorul SMURD), care a fost la Budapesta la nivelul centrului militar medical de excelenţă NATO şi au avut o a doua discuţie. Urmează să vină o echipă să discute mai multe amănunte aici şi urmează să fie încă o vizită de evaluare în cursul lunii aprilie, sperăm că după ea să se ia decizia finală asupra proiectului de cooperare“, a spus Raed Arafat.

Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat în luna octombrie 2013, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a costat aproape 1,5 milioane de euro şi poate organiza activităţi de instrucţie şi perfecţionare anuală pentru circa 1.000 de persoane din ţară şi din străinătate.

În cadrul centrului de la Târgu Mureş există şi un simulator virtual complex, unic în Sud-Estul Europei, în timp real, care poate fi utilizat atât în scop de învăţare, cât şi în scop de evaluare a cunoştinţelor sau de exersare a abilităţilor de lucru în echipe interdisciplinare.

Scenariile dezvoltate sunt realiste, transpun participanţii cât mai veridic în accidente şi incidente cu care s-ar putea întâlni în viitor în activitatea lor şi pe care le vor putea astfel recunoaşte facil, creând automatismele necesare unei intervenţii prompte şi de succes în astfel de situaţii.

Centrul mai dispune de un simulator pentru medicină de dezastre, un soft achiziţionat şi conceput printr-un program cu finanţare europeană, prin care se pot crea diferite scenarii de intervenţie în caz de calamităţi.