13 oraşe din România s-au înscris anul acesta în competiţia Capitala Earth Hour , organizată la nivel naţional de asociaţia WWF-România. Oraşele vor organiza luna aceasta evenimente şiacţiuni care aduc în atenţia comunităţii locale problemele de mediu şi propun soluţii pentru un viitor mai durabil.

Oraşele înscrise sunt Adjud, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea. Ele sunt reprezentate în concurs de primării, ONG-uri şi asociaţii locale, instituţii de învăţământ şi de cultură, care formeză echipe de maximum 10 membri, se arată într-un comunicat de presă al WWF-România.

Echipele locale vor alcătui şi implementa un plan de acţiuni inspirate din tematica de mediu, care pot varia de la acţiuni de educaţie ecologică, (mini) proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale în şcoli/licee, ieşiri în natură, observaţii astronomice, la expoziţii pe teme de mediu, conferinţe sau acţiuni de conştientizare şi responsabilizare şi până la evenimente gastronomice cu produse tradiţionale/producători tradiţionali (cu rol important în conservarea naturii).

Oraşul care se va remarca prin acţiuni variate şi cu impact în comunitate şi cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour, din 29 martie, va câştiga titlul de Capitală Earth Hour. Programat pentru 29 martie, în intervalul 20.30 – 21.30, Earth Hour™ (Ora Pământului), cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, continuă tradiţia stingerii luminilor în mod simbolic.

Prima ediţie a Competiţiei pentru Capitala Earth Hour a fost organizată în ţara noastră în 2012 şi a fost câştigată de Bistriţa, urmată de Timişoara, în 2013.  În anii anteriori, în etapa finală a concursului în care au intrat de fiecare dată doar 3 oraşe, s-au strâns şi s-au trimis la unităţile locale de reciclare 22 de tone şi, respectiv, 9 tone de PET-uri care altfel ar fi ajuns într-un depozit de deşeuri sau în natură.

Ploieştiul nu s-a mai înscris în această competiţie după ce anul trecut a ratat titlul „Capitala Earth Hour 2013“. Cu numai 2,7 tone de PET-uri adunate în centrul oraşului, Ploieştiul s-a clasat pe locul 3 în competiţia cu Timişoara şi Botoşani. Timişoara s-a situat atunci ăpe locul întâi  cu 3,6 tone de PET-uri adunate, urmată de Botoşani, cu 2,9 tone şi Ploieşti cu 2,7 tone.