Peste 100 de metri de drum judeţean, patru gospodării din Boldeşti Scăeni şi hectare întregi de teren cultivate cu viţă de vie au luat-o la vale în ultimele  patru zile, fără ca autorităţile să sufle vreo vorbă, ori să informeze instituţia Prefectului.  Este vorba de  Drumul Judeţean 232 care face legătura între Boldeşti şi satul Gâlmeia al comunei Plopu şi patru case situate în cartierul Seciu, pe o latură a drumului, care au început să se deplaseze odată cu solul.

Iniţial, localnicii au dat vina pe ploile de săptămâna trecută care ar fi înmuiat solul, dar au realizat în foarte scurt timp că pământul s-a lăsat cu peste 15 cm şi a început să mute şi casele lor către o vale plină de culturi de vie. Aproape toate gardurile, stâlpii de gard ori de vie s-au aplecat din cauza mişcării masive a solului care a cuprins câteva hectare. Covorul asfaltic al drumului judeţean 232 a căpătat fisuri care în numai câteva zile s-au transformat în adevărate cratere. Deja, în acest moment maşinile circulă cu dificultate trebuind să reducă viteza şi să ocolească proaspetele gropi.

„Am crezut că este un fenomen natural, cauzat de ploile consistente din weekend. Terasa din faţa casei s-a deplasat peste 12 cm faţă de casă, care din fericire este mai bine înfiptă în pământ. Soţia mea s-a speriat foarte tare când a auzit pârâielile provocate de elementele de prindere ale construcţiei. Deja îmi este frică să mă uit cu cât s-a deplasat terasa de casă. Luni am văzut că solul era în continuare îmbibat cu apă, deşi ploile încetaseră de sâmbătă şi am observat câteva conducte care refulau în şanţ.  Am înţeles imediat că proveneau de la rezervoarele Petrom situate mult deasupra drumului ori de la conductele de alimentare cu apă ale societăţii Jovila. Am sunat la primărie, la operatorul de apă şi pe cei de la Petrom. Au venit şi, la insistenţele noastre au tăiat o conductă care avea apă sub presiune şi care era deversată pe toate proprietăţile noastre şi nu numai.  Aproape toată valea care este plină de culturi de viţă de vie a fost inundată“, declară Vicenţiu, proprietarul unei case afectate de alunecări.

Acesta a menţionat că a terminat construcţia casei în decembrie anul trecut, după ce a efectuat toate studiile geologice care atestă soliditatea solului. Acelaşi lucru a fost confirmat şi de vecinul acestuia, Marian Marinescu, care s-a apucat de construcţie după ce a avut confirmarea că solul din zonă nu are tendinţe de alunecare.

Petrom devine suspectul numărul 1

Deasupra caselor, pe un deal, se află trei rezervoare ale Petrom, fiecare cu o capacitate de peste 10.000 mc de apă care alimentează prin cădere facilităţile de extracţie şi foraj existente în vale. Aproape 30.000 de tone de apă s-au scurs, după toate probabilităţile, prin valea existentă, inundând şi mutând solul din imediata apropiere. Şoseaua s-a rupt în două.

În zonă mai există şi o staţie a operatorului de apă al localităţii, Jovila, care are două rezervoare de apă potabilă mult mai mici, dar primarul declară că acestea nu au înregistrat nicio scurgere de apă.

Marţi după amiază un buldoexcavator trimis de primărie încerca să repare o porţiune din şosea. Apa curgea în continuare pe rigolele neamenajate. Tot la orele amiezii primarul şi viceprimarul Boldeştiului, împreună cu un director de la Petrom au inspectat pagubele produse.

Reprezentantul Petrom fuge de localnici

Un director zonal al Petrom, venit să inspecteze pagubele, a urcat doar în zona rezervoarelor. Acesta era aşteptat în şosea de localnici paşnici care aşteptau explicaţii. În loc să se oprească măcar un minut, reprezentantul Petrom nu a dorit să scoată niciun cuvânt. Acesta a fugit până la un autoturism Volkswagem Passat şi a demarat în trombă gata să intre în coliziune cu o autoutilitară care circula regulamentar.

Primarul recunoaşte cui aparţine vina

A rămas pe poziţii doar primarul, Constantin Bucuroiu şi viceprimarul care au inspectat proprietăţile localnicilor afectaţi de alunecări. Acesta a reproşat însă proprietarilor că şi-au turnat fundaţii prea adânci, deşi avizele de construire le-au fost eliberate tot de către autoritatea locală. Edilul a recunoscut totuşi că nu ploaia este principalul vinovat, ci compania Petrom.

„În urma acumulărilor de apă, cauzate de ploile survenite în ultima perioadă - cel puţin, la noi a plouat mai bine de zece zile - de topirea zăpezii şi faptul că aceste rezervoare care aparţin de Petrom sunt foarte vechi şi necesită şi ele reparaţii. Credem că au pierderi de apă, dar până nu vine o comisie de la Petrom, eu unul nu pot să mă pronunţ pentru că nu sunt specialist, dar după cum se vede au pierderi de apă. Conductele sunt şi ele foarte îmbătrânite, rezervoarele acestea au peste 60 de ani şi conductele la fel. Pot să vă spun că cele două rezervoare care sunt administrate de Jovila, operatorul nostru de apă, nu au suferit pierderi de apă, dar unul dintre rezervoare a fost înclinat. Am scos apa din acest rezervor pentru a nu avea probleme. Se lucrează acum pentru asigurarea apei pentru cartierul Seciu din rezervorul rămas. În rest, cei de la Petrom să vină să-şi rezolve problema şi cu oamenii care au avut de suferit dar şi cu noi. Noi am informat toate autorităţile, aşteptăm acum nişte specialişti să ne facă un foraj, să vedem la ce distanţă s-a propagat unda aceasta, până unde trebuie să pilonăm noi. De săptămâna viitoare ne apucăm să pilonăm porţiunea aceasta, pentru a nu se mai înclina rezervoarele noastre şi porţiunea de drum afectată, astfel încât să protejăm şi aceste case care au fost ridicate în ultimii doi, trei ani în această zonă“, adeclarat Constantin Bucuroiu, primarul oraşului Boldeşti Scăeni.

Interesant este că, în informarea trimisă prefectului Marius Sersea, primarul din Boldeşti arată că există doar o porţiune de 80 de metri a drumului judeţean afectată de alunecări, provocate de ploile din ultimele zile, fără a aminti şi de avaria petrecută la rezervoarele deţinute de Petrom.

Până în acest moment, patru localnici şi-au angajat o casă de avocatură pentru a da în judecată compania Petrom şi pentru a cere despăgubiri. Acţiunea nu este pripită dacă ne gândim că directorul zonal al diviziei de exploatare a Petrom a fugit cu maşina fără să scoată un singur cuvânt.