În şedinţa Consiliului Local Ploieşti s-a aflat şi proiectul privind garantarea de către municipalitate a unui leasing financiar în valoare de 4 milioane de euro, destinat achiziţiei a 15 autobuze noi pentru TCE (fostul RATP).

Potrivit raportului de specialitate al Direcţiei Economice, au fost luate în calcul şi împrumuturile pe care primăria s-a angajat să le facă ori sunt deja în derulare, rezultând un nivel maxim de îndatorare de 19,5%, prognozat pentru 2017.

Contractul de leasing pe care SC TCE SA vrea să-l încheie pentru achiziţia autobuzelor noi se întinde pe o durată de 5 ani, fiind necesar un avans de 10% din valoarea totală a sumei.

După ce în şedinţa operativă de miercuri a Consiliului Local, aleşii liberali au precizat că nu vor vota acest proiect, argumentând că măsura ar creşte gradul de îndatorare al municipalităţii, în şedinţa ordinară a CL aproape toţi consilierii au ajuns la aceeaşi opinie.

Liberalii din Consiliul Local au fost de părere că în primul rând TCE ar trebui să-şi eficientizeze activitatea pentru a nu mai înregistra pierderi.

Până în momentul votului, edilul a declarat că proiectul de garantare nu mai este necesar, deoarece TCE va dispune de fonduri în perioada imediat următoare.

„Aceste autobuze vor intra în patrimoniul societăţii. Am avut o nouă evaluare pe cash flow (flux de numerar n.r.) a societăţii TCE, iar din prognozele noastre se pare că vom intra într-un trend pozitiv care va permite  acoperirea acestor cheltuieli fără să fie nevoie de garantarea creditului de către municipalitate. Garantarea, eu am cerut-o iniţial, pentru că din punctul de vedere al băncii era nevoie de o astfel de garantare, însă după reevaluarea cifrelor şi după intrarea în vigoare în aprilie a transportului gratuit pentru cetăţenii municipiului Ploieşti, vom reuşi să acoperim necesarul de cash flow şi pentru acest leasing“, a declarat Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului.

Proiectul de garantare a leasingului a picat cu 21 de voturi împotrivă şi 2 abţineri.