Un studiu sociologic comandat de Ministerul Administraţiei şi Internelor arată faptul că Ploieştiul este favorit pentru a deveni capitală de regiune, în opinia locuitorilor din judeţele din Regiunea Sud Muntenia.
Municipiul reşedinţă de judeţ a obţinut primul loc cu un procentaj de 28,1%, fiind urmat de Piteşti cu 12,5% şi Târgovişte cu 6,4%.
Potrivit sondajului publicat de MAI alte capitale de regiuni ar putea deveni Iaşiul (48%), Constanţa(23,8%),Craiova(59,8%), Cluj Napoca(63,2%), Timişoara(69,5%). O mare bătălie se dă pentru capitala regiunii din centrul ţării, unde diferenţa între principalele oraşe este destul de mică. Astfel, pe primul loc se află Braşovul(28,7%) urmat de Sibiu (25,7%).
Vicepremierul Liviu Dragnea a participat la Ploieşti, la o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, parlamentari din cele şapte judeţe din Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, reprezentanţi ai societăţii civile, ai comunităţii oamenilor de afaceri, ai mediului universitar, ai sindicatelor, precum şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.