Anul acesta societatea de transport SC TCE SA Ploieşti (fostul RATP) va beneficia de primele autobuze cu GPL, în baza unui parteneriat încheiat între Primăria Ploieşti şi Ministerul Mediului.

Anunţul a fost făcut de către primarul Iulian Bădescu în cadrul dezbaterii publice privind bugetul Ploieştiului, în sala Teatrului „Toma Caragiu“ Ploieşti.

Parteneriatul vizează alocarea din partea ministerului a sumei de 20 de milioane de euro, din care 5 milioane vor ajunge anul acesta la Ploieşti în scopul amintit. În prima etapă, mai multe autobuze vor fi dotate cu astfel de instalaţii pe bază de gaz petrolifer lichefiat. Măsura ar duce la o reducere a consumului de combustibil cu 40%. Rezultatul ar fi simţitor dacă s-ar aplica la tot parcul auto al societăţii. Este vorba în acest caz de vehiculele care funcţionează doar cu motoare cu ardere internă. Nu este cazul tramvaielor ori a troleibuzelor. Restul sumei de 15 milioane de euro va fi virat începând din 2015.

Soluţia propusă a fost deja contestată de către un angajat al RATP, prezent în sală, care a precizat să sistemele hibride pe bază de GPL grăbesc uzura motoarelor şi că într-un timp foarte scurt autobuzele respective îşi vor încheia ciclul de funcţionare înainte de termen. Angajatul respectiv era atent supravegheat de către liderii de sindicat de la RATP, care nu au scos nicio vorbă.

„Soluţia este agreată de o serie de experţi europeni, de ministerul mediului şi cred că va fi benefică pentru ploieşteni şi pentru mediul din oraş. În plus o economie de 40 de procente înseamnă ceva“, a explicat Iulian Bădescu.