Preşedintele Traian Băsescu a convocat duminică o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ca urmare a unei solicitări semnate de cinci membri ai CSAT.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află raportul privind gestionarea de către autorităţi a accidentului  de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014, ce va fi prezentat de către primul-ministru. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale va prezenta, de asemenea, raportul privind activităţile desfăşurate în legătură cu accidentul amintit.

Premierul Victor Ponta preciza că documentul privind convocarea CSAT se află deja la Secretariatul general al Consiliului.

„Documentul a fost şi trimis la secretariatul CSAT. Este semnat de membri CSAT care fac parte din Guvern. Noi am cerut un singur lucru: în CSAT, pe ordinea de zi, să fie un raport al STS, care nu se află sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul în care au acţionat în cazul accidentului. Faptul că identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravieţuitorii s-a făcut în mod greşit. Informaţiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanţă destul de mare“, a afirmat premierul.

„Voi solicita în mod oficial şi înlocuirea şefului STS şi, mai departe, a persoanelor direct responsabile de nefuncţionarea corespunzătoare a sistemelor tehnice de identificare“, a afirmat Ponta, care a mai subliniat că în cazul a trei instituţii — Ministerul de Interne, ROMATSA şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale — lucrurile au funcţionat „inacceptabil de încet“ în privinţa operaţiunilor desfăşurate ca urmare a accidentului aviatic din Apuseni.

Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbuşit pe 20 ianuarie în zona Beliş, Pasul Ursoaia.

În aeronavă se aflau şapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofiţer-student Aurelia Ion şi medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir şi Pavel Constantin Pivniceru. Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant. Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion au decedat iar ceilalţi cinci au fost grav răniţi.