Aproape 2.000 de poliţişti locali de la Ordine Publică vor avea o nouă sarcină: supraveghearea persoanelor arestate la domiciliu.
Măsura intră în vigoare de la 1 Februarie, în noul Cod de procedură Penală. Problema este că, în ultimii trei ani, de când este discutată măsura, autorităţile nu au reuşit să implementeze un sistem care să poată ajuta la supravegherea suspecţilor arestaţi. Aceştia vor putea să meargă la locul de muncă, magazin sau medic. Iar poliţiştii vor trebui să stea mereu cu ochii pe ei.
1 Februarie este data limită la care arestul la domiciliu ar trebui să intre în vigoare. O măsură cerută de procuror şi aprobată de judecător. Iar suspecţii vor fi supravegheaţi 24 din 24 de ore.
Pe lista locurilor unde condamnaţii la domiciliu au acces este şi farmacia. Va fi luată în calcul cea mai apropiată de domiciliu suspectului.
Cei arestaţi la domiciliu au acces fără nici cea mai mică problemă inclusiv la magazinele din jur. Doar cele mai apropiate însă. Distanţa va fi cronometrată.
La fel se va întâmpla şi cu spitalele ce vor fi luate în calcul în funcţie de distanţa faţă de locuinţa celui arestat la domiciliu.
Poate cel mai important lucru vizează locul de muncă. Cei arestaţi la domiciu vor avea acest drept. Drumul de la domiciliu până la locul de muncă va fi estimat în minute. Se va da şi o marjă de eroare. Dar ce se va întâmpla dacă odată urcat la volanul maşinii, petreceţi mai mult timp în trafic?
Legea spune că poliţistul va cronometra orice pas al suspectului. Oricând, el va putea fi verificat, sunat de agent sau vizitat în propria locuinţă. Cel arestat la domiciliu trebuie să respecte programul stabilit şi nu are voie să se apropie de martorii implicaţi în proces sau de familiile lor. În ţările vestice, monitorizarea suspecţilor se face cu ajutorul unor brăţări electronice ce conţin un sistem GPS. Dar România nu are bani pentru aşa ceva. Astfel că autorităţile au decis să pună poliţiştii la treabă.
Poliţiştii care până acum patrulau şi instrumentau cazuri judiciare vor fi obligaţi să aibă în grijă şi suspecţii arestaţi în propriile case. Testarea se va face inopinat. Dacă cei arestaţi la domiciuliu nu respectă regulile, vor ajunge în penitenciare.
Fostul director al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss Kahn dar şi principesa Irina şi soţul ei au purtat brăţări electroncie de supraveghere în timpul anchetelor în care au fost vizaţi. În prezent, 10% dintre cei arestaţi în penitenciarele din ţară pot fi încadraţi în măsura arestului la domiciliu.