Firmele care îşi vor obliga angajatii să lucreze în sărbătorile legale, de exemplu 30 noiembrie şi 1 decembrie, riscă amenzi de până la 10 000 de lei.

Anunţul a fost făcut de Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova prin intermediul unui comunicat, în care sunt specificate totodată şi excepţiile de la art. 139 din Codul Muncii.

 

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reaminteşte angajatorilor prahoveni că zilele 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României) sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit art. 139, alin. 1, din Legea nr 53/2003 – Codul Muncii (republicat, cu modificările şi completările ulterioare).

 

De la interdicţia de a munci în zilele de sărbătoare legală sunt exceptaţi salariaţii din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

 

De asemenea, prevederile art. 139 nu se aplică în cazul locurilor de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în domeniile de activitate şi locurile de muncă amintite anterior li se asigură de către angajator compensarea  cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

 

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

Atragem atenţia asupra faptului că nerespectarea dispoziţiilor Codului Muncii privind activitatea în zilele de sărbătoare legală constituie contravenţie şi se sancţionzează  cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova monitorizează modul de respectare de către angajatorii care activează pe raza judeţului a prevederilor legale privind activitatea în zilele de sărbătoare legală.” au precizat repzentanţii ITM Prahova

 

 

 

Sursa: www.observatorulph.ro