DSP Prahova a emis un comunicat, în urmă cu foarte puţin timp, în care anunţă că menţine restricţiile privind consumul apei la Câmpina. Comunicatul nu precizează exact durata restricţiilor sau când se vor mai preleva probe, dar este de aşteptat ca restricţia, cel puţin în această fază, să fie valabilă minimum 72 de ore. Vă reamintim că apa poate fi consumată după fierbere minimum zece minute şi apoi răcirea ei.

 

Iată comunicatul integral al DSP Prahova:

”În continuarea comunicatului DSP Prahova din data de 14 august 2021, vă precizăm următoarele:

1. În urma prelevării probelor de apă din sistemul de aprovizionare al municipiului Câmpina în data de 13 august 2021 şi analizării acestora, se menţine neconformitatea la calitatea apei potabile pentru parametrul Clostridium perfringens la unul din punctele de prelevare.

2. Se menţin măsurile preventive de protecţie a sănătăţii consumatorilor branşaţi la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă amintit. Reamintim faptul că aceste măsuri au în vedere interdicţia de consum de apă pentru băut, gătit, spălat pe dinţi, spălat (apa furnizată la reţea va putea fi folosită doar pentru evacuarea apelor uzate fecaloid menejere), asigurarea de surse alternative de apă potabilă, iar în lipsa unei surse alternative de apă potabilă, emiterea unei recomandări / ordin de fierbere a apei (consum de apă fiartă 10 minute şi răcită) ţinând cont că apa este neconformă la acest parametru indicator.

3. O echipă a DSP Prahova a fost prezentă şi astăzi, 16 august 2021, pe raza municipiului Câmpina în vederea prelevării de probe de apă din sistemul de aprovizionare şi analizării acestora în scopul verificării eficacităţii măsurilor de remediere dispuse şi certificării calităţii apei distribuite după luarea acestor măsuri.

4. DSP Prahova a subliniat necesitatea informării permanente a tuturor consumatorilor vizaţi de măsurile amintite de către operatorul de apă, în vederea protejării sănătăţii publice pe toată perioada existenţei restricţiilor.

5. Măsurile preventive de protejare a sănătăţii consumatorilor impuse şi precizate în acest comunicat se vor menţine până la confirmarea încadrării din punct de vedere calitativ a apei furnizate în parametrii de potabilitate, conform Anexei 1 din Legea 458/2002 cu modificările şi completările ulterioare.

 

Având în vedere faptul că în spaţiul public se vehiculează informaţii alarmante referitoare la apa nepotabilă din municipiul Câmpina, INSISTĂM asupra următoarelor aspecte:

1. Clostridium perfringens NU se confundă cu Clostridium botulinic sau Clostridium difficile, bacterii care pot contamina preponderent alimentele şi pot produce îmbolnăviri severe.

2. Precizăm faptul că parametrul Clostridium perfringens reprezintă un parametru indicator al poluării fecale a apei, putând indica posibilitatea existenţei în apă şi a agenţilor patogeni ce pot determina boli asociate consumului apei.

3. Pe baza principiului precauţiei care guvernează activitatea de sănătate publică, au fost emise măsurile preventive de protecţie a sănătăţii populaţiei şi s-a dispus informarea populaţiei în acest sens, în vederea aplicării acestor măsuri.”

 

 

 

Sursa: www.campinatv.ro