Până la această dată, de la începutul epidemiei, la nivelul judeţului Prahova, au fost confirmate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 2195 de persoane. Dintre acestea, 246 au fost declarate vindecate şi externate, iar 93 au decedat.

Conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, ultimele decese asociate COVID-19 au fost înregistrate în rândul a trei persoane de sex masculin, cu vârste de 63, 69 şi 74 de ani, şi a două persoane de sex feminin, cu vârstele de 58 şi 82 de ani. Toate cele cinci prezentau comorbidităţi.

Dintre persoanele nou confirmate cu SARS-CoV-2, cinci sunt angajaţi în cadrul unui serviciu al unei instituţii publice de pe raza judeţului Prahova. În urma celor constatate s-a dispus identificarea şi testarea contacţilor direcţi, precum şi carantinarea acestora, iar unitatea respectivă va fi dezinfectată.

Numărul total de teste realizat în judeţ, de la începutul epidemiei şi până în prezent, este de 14688.

Potrivit ultimelor raportări, în spitalele din judeţ, unde sunt trataţi bolnavi COVID-19, în secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 26 de pacienţi, dintre care 14 sunt ventilaţi.

De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, la nivelul judeţului Prahova, Direcţia de Sănătate Publică a emis 120 de decizii de izolare şi 1100 de decizii de carantină.

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne au continuat acţiunile privind ordinea şi siguranţa publică şi alte misiuni impuse de contextul actual.

Au fost efectuate verificări la 1015 persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 272 de persoane, 239 de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului şi 71 de societăţi comerciale au fost, de asemenea, verificate.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate 96 de sancţiuni (27 în baza Legii 61/1991 în context Covid-19, 68 pentru pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienţei comunităţilor LG 55/2020 şi una pentru nerespectarea  măsurile de diminuare a impactului riscurilor, conform Legii 55/2020).

Valoarea totală a amenzilor a fost de 16000 lei.

De asemenea, a fost deschis şi un dosar de cercetare penală în cadrul căruia este anchetată o persoană pentru încălcarea prevederilor articolului 352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Documentele oficiale emise la nivel naţional în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secţiunea „Hotărâri şi legislaţie”. Amintim că o altă pagină web, ce cuprinde informaţii de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus, este www.cnscbt.ro. (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică).

Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE - 0800.800.358.