40 de persoane din judeţul Prahova au fost confirmate pozitiv la testul COVID-19 până la data de 14 aprilie.

Potrivit Biroului de presă al Prefecturii Prahova, 12 dintre pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi. 

Pe teritoriul României, au fost confirmate 6.879 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1051 au fost declarate vindecate şi externate.

În judeţului Prahova, în data de 14 aprilie 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 908 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. Dintre acestea, 20 au intrat în evidenţa DSP în ultimele 24 de ore, iar 288 au ieşit de sub măsura izolării voluntare. În carantină instituţionalizată se află, în momentul de faţă, 668 de persoane în 14 unităţi de cazare de pe teritoriul Prahovei.

Echipe mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au derulat o serie de acţiuni în vederea combaterii răspândirii COVID-19, dar şi a descurajării faptelor de natură contravenţională, înregistrate în acest context. Verificările au vizat atât persoanele fizice, cât şi o serie de agenţi economici.

În cursul zilei de 13 aprilie, au fost controlate 400 locaţii din Prahova unde, până la data menţionată, erau înregistrate circa 1100 de persoane aflate în auto-izolare. Au fost verificaţi şi 50 de agenţi economici. De asemenea, la nivelul judeţului au fost organizate şi acţiuni de control în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanţelor militare în vigoare.

În urma acestor demersuri, a fost deschis un dosar de cercetare penală în baza art.352 privind zădărnicirea combaterii bolilor şi au fost aplicate 646 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 842.300 lei. Dintre acestea, opt au fost pentru fapte ilicite de natură economică, iar 638 au fost date pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în ordonanţele militare.

Dosarul de cercetare penală amintit mai sus a fost deschis pentru o persoană care nu a respectat măsura auto-izolării. Prahoveanul respectiv a fost plasat forţat în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile.

De la debutul epidemiei şi până în prezent, lucrătorii MAI au deschis  72 de dosare de cercetare penală pentru 94 de persoane şi au aplicat aproape 9100 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de circa 12,5 milioane lei.