Premierul Ludovic Orban a vorbit, la TVR 1, despre tăierile de lemne, care au loc chiar şi în această perioadă, a epidemiei de coronavirus. Surprinzător, Orban a informat că România este importator net de lemn, nu exportator, aşa cum cred românii. Cât despre austriecii de la Schweighofer, premierul a acuzat că această companie este supusă unui atac coordonat şi că ”aproape 80 la sută din lemnul pe care îl procesează este din import”.

 

"Exploatarea legală a lemnului este extrem de importantă. Ce să facem, să mai producem 200.000 de şomeri?Lemnul este o resursă care, exploatată legal, prin fabricile de mobilă, generează locuri de muncă şi susţin economia. Treaba noastră este ca exploatarea să se facă legal.

 

Am adoptat o măsură în care Gărzile forestiere participă alături de armată şi jandarmerie, în împiedicarea tăierii ilegale şi a transportului. Acum este mult mai uşor să descoperi cantităţi de masă lemnoasă.

 

Circulă foarte multe neadevăruri. România este importator net de masă lemnoasă. Noi am importat milioane de tone din Germania, din Austria, din Polonia, din Ucraina. Au fost furtuni foarte puternice şi sunt foarte multe căzături şi din cauza asta preţul masei lemnoase a coborât destul de mult şi este mai rentabil uneori să achiziţionezi lemn din din alte ţări decât din propria ţară. Exportul e mult mai mic decât importul.

 

Am văzut că e o campanie şi împotriva celor de la Schweighofer, dar aproape 80 la sută din lemnul pe care îl procesează este din import", a declarat Ludovic Orban.

 

 

Sursa : stiripesurse.ro