Primăriile din judeţul Prahova trebuie să asigure cetăţenilor măşti de protecţie. Prefectura a revenit cu precizări privind obligativitatea prahovenilor de a purta măştile de protecţie când sunt în locuri publice. Măsura intră în vigoare din data de 10 aprilie, dar autorităţile locale trebuie să asigure materialele de protecţie.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova, sub conducerea domnului prefect Cristian Ionescu, a aprobat în şedinţa de marţi, 7 aprilie, ca purtarea măştilor de protecţie să devină obligatorie în spaţiile publice din judeţul nostru, sub rezerva asigurării de către autorităţile administraţiei publice locale a necesarului de astfel de materiale.

Conform Hotărârii C.J.S.U nr.27/07.04.2020, decizia a fost luată ca măsură specifică pentru prevenirea răspândirii , în special de către persoanele asimptomatice (care nu prezintă , nu cunosc că sunt infectate, dar care pot transmite virusul altor persoane cu care intră în contact).

Pe fondul crizei de măşti, nu este obligatoriu ca acestea să fie exclusiv măşti medicale. Se pot folosi eşarfe, măşti din material textil dens sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura. Purtarea lor este obligatorie pentru persoanele care se află în următoarele situaţii:

– se deplasează pe raza judeţului Prahova, în special cu mijloace de transport în comun;

– se află în spaţii publice (instituţii publice, spaţii comerciale, pieţe agroalimentare, gări, autogări etc.);

– în cazul deplasărilor scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, pentru nevoile animalelor de companie/domestice, indiferent de loc – străzi, parcuri.

Măsurile stabilite prin hotărârea C.J.S.U Prahova vor intra în vigoare începând cu data de 10.04.2020, astfel încât populaţia să aibă timpul necesar pentru a se informa şi a-şi procura/confecţiona aceste măşti de protecţie.