“Imperialul” lui Ludwig van Beethoven (Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73) va răsuna din nou în Sala Ion Baciu a Filarmonicii ploieştene joi, 19 septembrie 2019, de la ora 19.00, într-un concert extraordinar inclus în programul Festivalului Internaţional “George Enescu”. În cea de-a doua parte a serii veţi putea audia Simfonia nr. 1, în do minor, WAB 101, de Anton Bruckner. Invitat va fi pianistul Constantin Sandu, iar la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice ploieştene se va afla maestrul Radu Postăvaru.
Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, a fost ultimul concert pentru pian compus de Ludwig van Beethoven. Dedicată Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, lucrarea a fost concepută la Viena, într anii 1809 şi 1811. Premiera a avut loc pe 28 noiembrie 1811 la Gewendhaus în Leipzig sub bagheta lui Johann Philipp Christian Schulz, avându-l solist pe Friedrich Schneider. Numele de "Imperialul" i-a fost atribuit de Johann Baptist Cramer, editorul publicării engleze a concertului.
Invitat al serii este Constantin Sandu, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români. A început să studieze pianul la vîrsta de 7 ani, cu prof. Sonia Rătescu, şi le-a continuat apoi sub îndumarea prof. univ. dr. Constantin Niţu la Liceul de Arte „George Enescu” şi a prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Vovu la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, pe care l-a absolvit în 1986 ca şef de promoţie, cu media generală 10. După absolvire a beneficiat de îndrumările unor personalităţi artistice precum Sequeira Costa, Dimitri Başkirov, Helena Sá e Costa şi Tania Achot. În 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. Actualmente locuieşte în Portugalia, unde este profesor de pian la Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.
De la debutul cu orchestra, la vârsta de 14 ani, a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate: personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală şi, în acelaşi timp, autentică (Piano Journal – Marea Britanie), muzician cu o personalitate indiscutabilă, (...) un magnific simţ al culorii şi al ritmului, care se alătură unei viruozităţi categorice (Diario de Sevilla – Spania), un pianist superb, (...) un colorit şi o delicateţe magistrale, (...) măiestrie ireproşabilă. Copleşitor. (ABC – Spania), un concert plin de expresivitate şi emoţie (Público – Portugalia), o demonstraţie artistică de înaltă ţinută (Muzica – România), un general în faţa trupelor sale, Orchestra Simfonică Bodensee (L’Est Republicain – Franţa), tuşeul delicat, profund şi sunetul aproape imaterial au transportat publicul la o dimensiune de reverie (Corriere valsesiano –Italia).
Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia; de asemenea, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca “Arthur Rubinstein” din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Kiev, Filarmonica Naţională a Moldovei, Orchestra Naţională din Porto, colaborând cu remarcabili dirijori: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emanuel Elenescu, Ludovic Bacs, Ilya Stupel, Thomas Koncz, Victor Dubrovski, Emil Haciaturian, Meir Minsky, Mark Stephenson, Heribert Beissel, Ivan Parik, Marc Tardue, Johen Wehner, Robert E. Luther, Didier Benetti etc.
În cea de-a doua parte a serii veţi putea audia Simfonia nr. 1, în do minor, WAB 101, de Anton Bruckner, lucrare scrisă de compozitorul austriac între anii 1865 şi 1866.
Biletele, în valoare de 30 de lei (salariaţi), 20 de lei (pensionari) şi 10 lei (elevi/studenţi) se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro